BORITE SE DANAS ZA BOLJE SUTRA U Splitu počelo natjecanje učenika turističkih i ugostiteljskih škola iz Europe, SAD-a i Pakistana

BORITE SE DANAS ZA BOLJE SUTRA U Splitu počelo natjecanje učenika turističkih i ugostiteljskih škola iz Europe, SAD-a i Pakistana

Konferencija traje do 15. studenog

U splitskom HNK je otvorena godišnja konferencija Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu, AEHT-e (European association of hotel and tourism schools). 

- Kroz niz prezentacija i razgovora dat ću sve od sebe kako bih prezentirala naš posao, studentske vrijednosti i aktivno ću se zauzimati kako bi se naš glas čuo. Zahvalna sam AEHT-i što mi je dana mogućnost da govorim o temama koje su nam bitne. Tijekom rada u sklopu Vijeća mladih ovog udruženja upoznala sam brojne mlade iz različitih država no važno je da svi zajedno ostavimo iza sebe različitosti koje nas dijele kao što su rasa, religija, spol i nacionalnost te se posvetimo našem cilju: svi mi želimo živjeti u čistom i sigurnom okruženju. Borite se danas za bolje sutra! – pozvala je Mirta Čenić, 19-godišnja bivša učenica Turističko ugostiteljske škole Split više od 300 prisutnih učenika i studenata turističkih i ugostiteljskih škola iz 30 europskih država i gostujućih SAD-a i Pakistana. 

Oni će se narednih dana u hotelu Le Meridien Lav natjecati u 10 kategorija iz domene gastronomije, servisa, hotelijerstva i turizma. Remco Koerts, predsjednik Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu nakon zahvale ravnatelju Ivi Biliću na prihvaćanju domaćinstva konferencije, u svom pozdravnom govoru objasnio je kako je cjelokupan posao udruženja fokusiran na komunikaciju između turističko ugostiteljskih škola u Europi, njihovo međusobno povezivanje, poticanje razmjene studenata i profesora, razmjene iskustava i razvoj obrazovnih metoda. 

- Znamo da moramo surađivati na međunarodnom nivou kako bismo se suočili s izazovima koje nam donosi globalizacija, razvoj tehnologije i stalne promjene unutar društva. Europska komisija zadala si je cilj osiguravanja Europskog obrazovnog okruženja do 2025. godine kako bi u njemu svi mladi iz EU imali pristup najboljem obrazovanju i najboljim poslovnim prilikama, u bilo kojem dijelu Europe. S tim ciljem je poduplan iznos programa Erasmus+ 2021–2027 na 30 milijuna eura što podrazumijeva i promociju cjeloživotnog učenja i mobilnost u obrazovanju te napredak učinkovitosti i kvalitete obrazovanja – rekao je, uz savjet svim učenicima da s obzirom na privilegiju što su članovi najveće mreže škola za obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu iskoriste svaki trenutak boravka u Splitu kako bi se povezali sa svojim kolegama jer zajedno svi mi znamo više. 

Nansi Ivanišević je čestitala u ime predsjednice RH Turističko-ugostiteljskoj školi Split na dobivanju prilike da predstavi našu zemlju brojnim mladim ljudima iz cijele Europe. 

- Ovo je prigoda koja objedinjuje najveće vrednote i uzdanice Hrvatske i Europe – mladost, kreativnost, posvećene učitelje i škole, sve uokvireno u jedinstvene prirodne i kulturne ljepote – rekla je iskoristivši priliku i da kao dugogodišnja voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije posvjedoči i zahvali sjajnim ravnateljima i iznimnim profesorima što je Turističko ugostiteljska škola obogatila Split i Hrvatsku generacijama mladih stručnjaka, nositeljima njene međunarodne afirmacije i gospodarskog boljitka. 

Pred kraj službenog programa prisutnima se obratio i domaćin Ivo Bilić, ravnatelj splitske škole zahvalivši Uredu Predsjednice RH na visokom pokroviteljstvu, organizacijskom odboru na predanom radu i angažmanu te ukazanom povjerenju AEHT-e, uz najljepše želje svim natjecateljima. Mirta Čenić je konferenciju proglasila otvorenom, a potom je splitskim teatrom zavladala odlična atmosfera zahvaljujući 20-minutnom mjuziklu 'Feel like dancing?' u kojem su kroz ljubavnu priču isprepleteni mnogi bivši i sadašnji učenici škole te su prikazane natjecateljske discipline konferencije. Odlične izvedbe klasika ABBA-e i aktualnih pop hitova pjevane uživo i vrhunske plesne točke držale su sve prisutne fokusirane na svaku sekundu mjuzikla za što zasluge idu koreografkinjama te izvrsnim plesačima plesnih timova Clique i Crowd Control! 

Program je na engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku vodio Ivo Perkušić, a viđenim je itekako bio zadovoljan i car Dioklecijan koji je pratio cijeli program s pozornice, u društvu svoje Priske. Ove časne uloge pripale su maturantima Turističko ugostiteljske škole Split, Dominiku Piu Santoriju i Ivani Mudnić Dujmina koja je prošle godine bila i nositeljica titule Miss Hrvatske.

Konferencija traje do 15. studenog.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54126, "");
Pregledaj komentare