Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (YouTube) Brod albanske Ratne mornarice 'Butrinti' uplovio u splitsku luku Lora

Brod albanske Ratne mornarice 'Butrinti' uplovio u splitsku luku Lora

Isplovit će sutra prema Sredozemlju u NATO operaciju

U cilju završnih priprema za sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji 'Sea Guardian', ophodni brod albanske Ratne mornarice P-134 'Butrinti' uplovio je u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u splitsku luku Lora.

Albanski ophodni brod 'Butrinti', klase Iliria, izgrađen je u brodogradilištu Pashaliman u Vlori (Albanija) 2014. godine. Brod je duljine 42,8 m, širine 7,1 m. Zapovjednik broda je kapetan fregate Ilir Çobo. Osim u zadaćama traganja i spašavanja, nadzora pomorskog prometa i zaštite morskog okoliša brod sudjeluje i u međunarodnim aktivnostima te operacijama potpore miru. U posjetu Splitu brod je prvi puta boravio u listopadu 2021.

Iz splitske luke prema Sredozemlju albanski brod će isploviti 22. svibnja zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik, koja će u operaciji i ovoga puta imati ulogu zapovjednog broda.

Vaša reakcija na temu