Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čelnici Mertojaka otkrili kako riješiti nered s parkiranim automobilima u Doverskoj

Čelnici Mertojaka otkrili kako riješiti nered s parkiranim automobilima u Doverskoj

Izradili su, kažu, idejni projekt uz suradnju s Boženkom Jelićem

Josip Perić, predsjednik Gradskog kotara Mertojak, ukazao je na potrebu izgradnje kružnog toka u Doverskoj ulici za koju ističe da spada u jedno od najnaseljenijih dijelova Splita jer su izgrađeni visoki stambeni objekti na relativno maloj površini. 

- Takva gustoća stanovanja dovela je do izuzetno velikog broja osobnih automobila stanara koji se trebaju negdje parkirati. Projektanti tog naselja tada su predviđali po prilici jedan auto za jedan stan. Broj automobila se znatno povećao i sada imamo vrlo tešku situaciju, posebno jer tu imamo i dosta poslovnih prostora kojih se ujutro opskrbljuju te sa svim time uz kontejnere Čistoće i odvoz iste čine jednu 'slijepu' tj. totalno blokiranu ulicu, a samo je pitanje vremena kad će sve to uzrokovati prometni kolaps kroz cijelu ulicu - upozorio je Perić. 

Posebno je naglasio kako je u slučaju požara, intervencije Hitne medicinske pomoći ili nekakve prirodne katastrofe nemoguće pružiti pomoć. 

- Ne bismo trebali čekati nekakvu nesreću pa da se tek onda 'probudimo' tj. osvijestimo gorući problem! Stoga smo izradili Idejni projekt uz suradnju sa Boženkom Jelićem, jednim od najboljih statičara u Hrvatskoj koji bi izložili javnosti - kaže Perić.

Projektant Boženko Jelić ističe da bi se stanje popravilo kada bi ulica prestala biti slijepa i kada bi se uveo jednosmjerni kružni tok. 

- To je prema našem idejnom rješenju moguće, a kad se već očekuje intervencija zbog kružnog toka potrebno je razmisliti o uređenju i povećanju kapaciteta javne garaže u toj ulici - smatra Jelić.

Nešto na ovu temu imao je i potpredsjednik GK Mertojak, Marin Jukić.

- Na području Mertojaka se događa veći broj nepropisnih parkiranja te ne postoji adekvatna prometna signalizacija vezana za parkiranje, a većina uličnih parkirališta je neregulirano, dakle nisu označena parkirališna mjesta niti znakom niti ucrtanim mjestom. Kako je Mertojak područje stanovanja, parkiran je veliki broj vozila stanovnika tog područja koji nema pristup do svojih stambenih jedinica, pa se koristi svaki slobodni prostor (zelene površine, nogostupi, slobodne parcele i sl.) za parkiranje. Unutar kotara trebalo bi regulirati novih 1500 mjesta izvan prometnih površina, te je nužna izgradnja te nadogradnja garaža jer ne postoji drugi način za saniranje postojećeg stanja - zaključio je Jukić. 

Vaša reakcija na temu