Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Direktna poruka zapovjednika Dojkića: 'Modernizacija mornarice je uvjet bez kojeg se dalje ne može'

Direktna poruka zapovjednika Dojkića: 'Modernizacija mornarice je uvjet bez kojeg se dalje ne može'

Povodom 33. obljetnice HRM-a, predsjednik Milanović je u Lori uručio odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima mornarice

Posloženi i skladni, sa savršeno bijelim odjelima i cipelama, pripadnici Hrvatske ratne mornarice obilježili su svoj dan u Vojnoj luci Lora, kao i 33. obljetnicu utemeljenja Hrvatske ratne mornarice. Tip povodom je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, uručio odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima mornarice.

Među pohvaljenima je nadnarednica Zrinka Matić koja je 18 godina pripadnica HRM-a. Pljesak okupljenih kolega je zaradila zbog iznimnog truda i rada.

- To mi predstavlja čast i ponos - kratko je poručila uz napomenu kako zaista voli svoj posao pa joj nije teško u tome biti izvrsna, što dokazuje drugo priznanje u njenoj karijeri. Dario Javorčić, zapovjednik obalnog ophodnog broda Omiš je u ime cijele svoje posade preuzeo priznanje, jer su po velikom nevremenu s Visa prevezli pacijenta u Split.

-Trebalo je hitno prevesti pacijenta zbog transplantacije organa, tako da su u tom slučaju minute bile presudne. Zbog nevremena nije bilo moguće koristiti zračne snage ili neke druge brodove pa smo mi izvršili tu zadaću. Nadam se da je i kasnije s pacijentom sve prošlo uredu - rekao se zapovjednik ophodnog broda Omiš.

Dovršetak upravo takvih ophodnih brodova bila je jedna od tema govora na službenom dijelu svečanosti. Komodor Damir Dojkić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice je ulaganje u modernizaciju i razvoj nazvao jedinim jamstvom da mogu odgovoriti na sve sigurnosne izazove.

-Iskreno vjerujem da će u skoroj budućnosti započeti realizacija projekata opremanja i modernizacije HRM-a. Naravno da smo svjesni svih ograničenja, međutim realizacija tih projekata ne smije se odgađati, jer bi takvo što dovelo u pitanje opstojnost HRM-a i sposobnosti koje su nužne za provedbu ustavne zadaće - u svom govoru je istaknuo Dojkić, te je nedvosmisleno rekao da je modernizacija mornarice uvjet bez kojeg se dalje ne može.

- U javnosti je u nekoliko navrata predstavljena nužnost opremanja HRM-a sa suvremenim višenamjenskim brodom koji bi bio nositelj spektra borbenih sposobnosti s mogućnošću provedbe zadaće u svim uvjetima, kako na Jadranu tako i na Mediteranu. Razumije se kako realizacija takvog projekta zahtjeva značajna financijska sredstva, ali vjerujem da će se iznaći rješenje na isti način kako su realizirani i neki drugi projekti od kapitalnog značaja za oružane snage - poručio je komodor Damir Dojkić, a do tada ostaje koristiti opremu 'kojoj se vijek trajanja primiče kraju. Međutim, posebno je istaknuo kako tehnika ne predstavlja ništa bez obrazovanih i sposobnih ljudi koji svake godine pristižu u mornaricu.

General Drago Matanović je kao izaslanik ministarstva obrane s govornice poručio kako u zamahu modernizacije neće doći u pitanje sposobnosti i razvoj Hrvatske ratne mornarice, kao što je opremanje i nastavak izgradnje ophodnih brodova, ali i planiranje daljnjeg opremanja.

- Opremanje nije namijenjeno protiv nikoga, već za Hrvatsku, za njezinu sigurnost, za naš mir i za naše građane. Prije svega su u fokusu naši pripadnici, naš čovjek koji je srce i snaga sustava, a upravo njima su povećana primanja i materijalna prava kako bi se tako odalo priznanje za sve što čine i doprinose RH - kazao je Matanović.

Nakon što je uručio odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima mornarice, predsjednik Zoran Milanović je istaknuo kako svaka država ima nebo, ali nema svaka država more kao Hrvatska s nekoliko tisuća kilometara obale s otocima.

- To je nešto što treba čuvati i njegovati u stvarnom materijalnom, ali i u duhovnom smislu. Pjesme o hrvatskom moru može napisati svako, ali neće ih svatko osjećati. Kada ih mi slušamo i pjevamo, mi ih i osjećamo - neki drugi manje. Zato tome treba posvetiti ozbiljnu pažnju i brinuti o Hrvatskoj mornarici, jer ona nam sigurno nije ništa manje važna od Hrvatskog zrakoplovstva - kazao je Milanović koji smatra da nam je, uz ophodne brodove, potrebna korveta s kojom možemo izaći na otvoreno more. Vjeruje da si Hrvatska to može priuštiti, kao i da bi mogli razviti proizvodnju streljiva i određenih topničkih punjenja, jer u protivnosti ovisimo o drugima.

- Povijest nas je naučila i stalno nas podsjeća da moramo brinuti sami o sebi, da drugi jesu naši saveznici, možda i prijatelji, ali države su vođene isključivo svojim interesima. Iste države i iste vlade će od jednih zahtijevati jedno, a od drugih sasvim drugo, a to je svijet odraslih - između ostalog je poručio te čestitao mornarima njihov dan. Prije same svečanosti je isplovio kako bi u Kaštelanskom zaljevu u more položio lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare.

Vaša reakcija na temu