Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRUGAČIJE UNIFORME Strani policajci iz osam zemalja stigli su u Split

DRUGAČIJE UNIFORME Strani policajci iz osam zemalja stigli su u Split

Većina ih govori hrvatski jezik

Darko Stanković, policijski službenik iz Republike Češke godinama sezonski radi u Hrvatskoj kao ispomoć PU splitsko-dalmatinskoj. Stigao je u sklopu međunarodne policijske suradnje u okviru projekta Sigurna turistička destinacija. 

Stanković je jedan od 24 strana policajca na području srednje Dalmacije. Fantastično priča Hrvatski jezik tako da je idealan medijator turistima iz njegove matične zemlje i domaće policije. Nije mu bilo teško usavršiti naš jezik jer mu je otac porijeklom iz Srbije, pa je, kaže, još u ono vrijeme naučio srpsko-hrvatski. 

- Pošto mi ovo već 13. godina suradnje, drago mi je što sam mogao usavršiti Hrvatski jezik dalmatinskog dijalekta - uz osmijeh je kazao naš sugovornik koji je ljeti stacioniran u Omišu. 

- Nemamo velikih problema s kojima se nosimo tijekom sezone. Baš zbog toga, ako je potrebno, mobilni smo i možemo se pojaviti na licu mjesta u krugu od nekih 50 kilometara. Nadamo se da neće biti velike potrebe. Nažalost, sezona nam baš nije počela dobro, jer smo već imali tragičnih slučajeva - rekao je Stanković i napomenuo da tijekom sezone Hrvatsku posjeti milijun Čeha. 

- Osim nas na području Omiša, jedan kolega je u Policijskoj postaji Šibenik, a drugi u Vodicama. Na tom području je najveći broj čeških turista u srednjoj Dalmaciji - dodao je. Ostvarili su suradnju s kolegama iz Slovačke, a zbog minimalne jezične barijere pomažu turistima iz susjedne zemlje. 

Policijski službenici iz osam zemalja stigli su u srednju Dalmaciju kako bi pomogli hrvatskoj policiji kod komunikacije i rješavanja nekih problema ili konflikta koje bi imali njihovi državljani. 

- Zadaća im je pomaganje i support njihovim državljanima u slučaju da imaju bilo kakve probleme za boravka u Republici Hrvatskoj - kazao je Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije PU-a SD. U Splitu su stacionarni policijski službenici iz Francuske, Nizozemske, Italije, dok će u kolovozu stići i policijski službenici iz Njemačke. Međutim, zato će se idući tjedan svi premjestiti u Split zbog Ultra Europe festivala. 

- Cilj je da budu vidljivi, da budu dostupni te da daju povratne informacije građanima. Važan je taj osjećaj sigurnosti te općenito njihova prisutnost i vidljivost, a onda i u situacijama kada je potrebno postupanje policije u prekršajnim kaznenim obradama, prijavama gubitka dokumenata... I u situacijama nekih izvanrednih događaja njihovi državljani imaju dodatnu dozu sigurnosti kada mogu razgovarati sa svojim policajcima - objasnio je Ugrina. Većina stranih policajaca priča Hrvatski jezik, a jedna od njih je Dijana Kurdija, policijska službenica iz Nizozemske. Tata joj je porijeklom iz Bosanskog Broda, a majka iz Kraljeva. 

- Dobro smo primljeni i jako smo zadovoljni. Ne znam hoće li ovo biti lakši ili teži zadatak od posla koji inače radim, ali je sigurno drugačije. Osjećam se kao da sam u svojoj zemlji tako da sam vrlo zadovoljna - rekla je Kurdija. Među stranim policajcima su i Talijani. Maja Medić, počasna konzulica Republike Italije u Splitu je kazala kako ima samo riječi hvale za ovaj program koji puno pomaže talijanskim turistima. 

- Oni koji dolaze ovdje više puta redovito me zovu kako bi im pomogla pronaći smještaj za obitelj, jer se naprosto zaljube u Split - kazala je Medić.

Vaša reakcija na temu