Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Dva muškarca ostala bez više stotina eura s računa, policija uputila upozorenje

Dva muškarca ostala bez više stotina eura s računa, policija uputila upozorenje

Kriminalističko istraživanje u tijeku

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su kako su zaprimljene još dvije prijave kaznenog djela računalna prijevara.

U prvom slučaju oštećeni muškarac oglasio je na internetu prodaju artikla. Potom mu se javio navodno zainteresirani kupac i pod izgovorom dostave artikla naveo da je potrebno popuniti podatke bankovnog računa u dostavljenu poveznicu, što je oštećeni i napravio.  Naknadno je utvrdio da mu  je s računa skinuto oko 400 eura.

U drugome slučaju oštećeni muškarac na mobitel je zaprimio obavijest preko lažne SMS poruke da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika uplati dodatne troškove dostave kako bi se pošiljka mogla isporučiti. Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unio je podatke sa svoje bankovne kartice i ubrzo nakon toga je utvrdio da je s njegovog računa skinut iznos od gotovo 500 eura.

Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko  istraživanje.

Iz policije pozivaju građane da se informiraju te da budu oprezni. Apeliraju da ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome. 

'Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi. Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima prije ili prilikom online kupovine omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa jednostavno je - potrebno je stranici https://iffy.cert.hr upisati ili zalijepiti URL adresu trgovine te pritisnuti gumb za provjeru', poručili su. 

Više o samoj usluzi objavljeno je na poveznici.

Vaša reakcija na temu