Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Hitna helikopterska služba u pola godine letjela 700 puta, najviše u Splitu i Rijeci

Hitna helikopterska služba u pola godine letjela 700 puta, najviše u Splitu i Rijeci

'Indikaciju postavlja liječnik'

O zdravlju životno ugroženih pacijenata u posljednjih pola godine sustav vodi brigu i uz pomoć hitne helikopterske medicinske službe. Dosad su helikopteri poletjeli više od 700 puta, najviše na području Splita i Rijeke, no živote spašavaju i u kontinentalnom dijelu zemlje.

Tako su iz Čakovca, u samo nekoliko dana, u Zagreb prevezena tri pacijenta. Jedan od njih svoju je priču podijelio za HRT

Antun Zovkić, 74-godišnji Čakovčanin, kod kuće se oporavlja nakon operacije srca. Na zahvat je u zagrebačku bolnicu Dubrava u vrlo teškom stanju nedavno bio otpremljen helikopterom hitne medicinske pomoći. Ni sanjao nije da će mu se na njegovu prvom letu spašavati život. 

'Osoblje je bilo tu sa slušalicama zbog buke, no mi smo jednostavno razgovarali - kako vam je, stišće li vas, imate li zraka... Ja sam sve vrijeme bio pri svijesti i razumijete, kako se ono kaže, molio Boga', prisjetio se Zovkić.

Let je trajao 20-ak minuta. U bolnici je sve bilo spremno za operaciju.

'Nema zauzeća lifta, nema ništa. Odmah smo išli do operacijske sale i tamo su već tri doktora bila', dodao je.

Nekoliko dana prije njega, helikopeterom je u bolnicu u Klaićevoj iz jednog međimurskog sela prevezen i sedmogodišnji dječak nakon što je kod kuće pao s tavana. Takav prijevoz do Zagreba bio je jedino rješenje i za 21-godišnju Međimurku teško ozlijeđenu u prometnoj nesreći. Hoće li se nečiji život spašavati helikopterom ili vozilom hitne pomoći, na temelju niza parametara odlučuju liječnici.

'Indikaciju postavlja liječnik, naš liječnik na terenu ili vođa tima ili liječnik iz bolnice koji traži međužupanijski prijevoz - da je prijevoz hitnim medicinskim helikopterom najadekvatniji i najbrži za pacijenta u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu koja može pružiti tu skrb', objasnio je pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo Jurica Juričan iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Helikopteri po pacijente u sve dijelove zemlje dolaze iz jedne od četiri baze - u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Budući da većina hrvatskih bolnica nema helidrome, u gotovo svim gradovima određene su lokacije na koje helikopteri mogu sigurno sletjeti. 

Vaša reakcija na temu