Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović EFST Održava se tribina 'Ekonomski razvoj Hrvatske pod utjecajem EU politika: naučene lekcije i otvorena pitanja'

EFST Održava se tribina 'Ekonomski razvoj Hrvatske pod utjecajem EU politika: naučene lekcije i otvorena pitanja'

U utorak, 29. listopada

U utorak 29. listopada 2024. s početkom u 09.30 sati na Ekonomskom fakultetu u Splitu, održati će se tribina 'Ekonomski razvoj Hrvatske pod utjecajem EU politika: naučene lekcije i otvorena pitanja'. Skup organiziraju Europski dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Odjel za europske politike Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba.

Cilj tribine je razmotriti utjecaj politika Europske unije na ekonomski razvoj Hrvatske. Među važnim izvorima utjecaja ističu se programi i instrumenti Europske unije kojima se osigurava financijska podrška za provedbu ulaganja te bolje funkcioniranja javnih politika. O tome je Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) nedavno objavio knjigu pod naslovom 'Europska integracija u doba krize: ekonomske, političke i društvene lekcije iz Hrvatske' u kojoj se analizira utjecaj politika Europske unije na razvoj u našoj zemlji kao i dinamika postpristupne europeizacije .

Skup ima za cilj predstaviti rezultate istraživanja objavljenih u okviru spomenute knjige te potaknuti raspravu o ekonomskom razvoju Hrvatske u kontekstu članstva u EU. U okviru panela govorit će se o izazovima pretvaranja financijskih koristi od članstva u Europskoj uniji u dugoročne konkurentske prednosti za domaće gospodarstvo. Također će se razmotriti međusobni odnosi i obilježja različitih instrumenata Europske unije te otvorena pitanja vezano uz pregovore oko novog proračuna Europske unije nakon 2027. godine i moguće posljedice za Hrvatsku. Na panelu će sudjelovati stručnjaci iz akademske zajednice, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, lokalne samouprave te Europske komisije.



Vaša reakcija na temu