Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Nadbiskup Zdenko Križić primio palij iz ruke pape Franje

FOTOGALERIJA Nadbiskup Zdenko Križić primio palij iz ruke pape Franje

To je bijela traka od janjeće vune u obliku slova Y koja se nosi preko misnice

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić primio je u Rimu na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2024. godine palij iz ruku pape Franje tijekom svečanoga euharistijskoga slavlja u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Palij je bijela traka od janjeće vune u obliku slova Y koja se nosi preko misnice (jedan joj krak visi na prsima, a drugi na leđima), a koja predstavlja tijesnu povezanost s Papom i zajedništvo s Rimskom Crkvom. Prema običaju, palij se dodjeljuje na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla nadbiskupima metropolitima koji su primili službu u protekloj godini.

Tako je palij u 2024. godine dodijeljen sveukupno 42 nadbiskupa metropolita, među kojima je naš nadbiskup mons. Zdenko Križić koji je imenovan 8. rujna protekle godine, a 28. listopada ustoličen.

Papa je u homiliji potaknuo vjernike da se uoči jubilarne godine usredotoče na sliku 'vrata'.

Naime, Jubilej će biti milosno vrijeme u kojem će se otvoriti Sveta vrata kako bi svatko na realan i simboličan način mogao prijeći prag tog živog svetišta, koje je Isus, i u njemu živjeti iskustvo Božje ljubavi koja oživljava nadu i obnavlja radost. U tom kontekstu Papa je pozvao nadbiskupe metropolite, koji su primili palij, da u zajedništvu s Petrom, i po uzoru na Krista, budu vrata ovcama i revni pastiri koji će otvarati vrata Evanđelja, zaključio je papa Franjo.

Na kraju svete mise papa Franjo pozdravio se sa svim nadbiskupima metropolitima pojedinačno tijekom čega im je udijelio blagoslovljene palije.

Sam će palij Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua staviti na ramena nadbiskupu Križiću tijekom posebnoga liturgijskoga slavlja, o čemu će vjernici još biti obaviješteni, poručuju iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Vaša reakcija na temu