Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine u Biloj Vlaki

FOTOGALERIJA Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine u Biloj Vlaki

Poginuli su u vrijeme kada je potpisan mirovni sporazum, a Stankovačko ratište bilo je pod nadzorom mirovnih snaga UNPROFOR-a

Povodom 30. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine, u nedjelju, 8. rujna, obilježena je obljetnica njihovog stradavanja ispred spomenika u Biloj Vlaki, selu koje pripada Općini Stankovci. UDBDR -a Vukšić organizirala je ovu obljetnicu. Tog kobnog dana, 8. rujna 1994., na blagdan Male Gospe, srpski teroristi mučki su iz zasjede ubili vukšićke hrvatske branitelje Tomislava Karduma i Šimu Džepinu, na cesti u Biloj Vlaki. Ovaj veliki zločin se dogodio u vrijeme kada je potpisan mirovni sporazum, a Stankovačko ratište bilo je pod nadzorom mirovnih snaga UNPROFOR-a.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika u Biloj Vlaki, počast vukšićkim herojima Domovinskog rata, uz članove njihovih obitelji, odali su: UDBDR-a Vukšić, UHDDR-a Benkovac, UDBDR-a Lišane, suborci Minobacačke bitnice 120 mm, UHDBDR-a Stankovci, HVIDR-a Benkovac, UDPJP Pionirski grad 1990, Udruga hrvatski Domobran Zadarske županije, Udruga specijalne policije Poskoci Zadar, Udruga liječenih od PTSP-a Zadarske županije, Udruga 1. A satnije 113.Šibenske brigade, izaslanstvo Policijske postaje Benkovac -Obrovac, izaslanstvo Grada Benkovca na čelu s Tomislavom Klaricom zamjenikom gradonačelnika grada Benkovca, izaslanstvo Općine Stankovci i Amalija Mišlov Blagojević u ime Ministarstva hrvatskih branitelja. Molitvu odrješenja za duše pokojnika predvodio je fra Dujo Jukić župnik Stankovaca.

- Drage obitelji Tomislava Karduma i Šime Džepine nemojte zaboraviti da svi mi koji smo i ove godine tu, s vama uvijek suosjećamo jer gubitak koji ste podnijeli nenadoknadiv je i ne može se mjeriti s onima koji ga nisu doživjeli, a naši su vitezovi i za sve nas veliki gubitak. Budite i dalje jaki u srcu i ponosni u duši. Vas dragi mještani, prijatelji, poznanici, prolaznici pozivam , da kada god uzmognete dođete na ovo mjesto i poklonite se žrtvi vukšićkih heroja. Nebesko krilo koje ih je prihvatilo, neka im dalje daruje spokoj i vječni mir, a nama svjedočenje da njihova žrtva nije bila uzaludna - kazao je Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca

Tomislav Kardum i Šime Džepina u obranu domovine uključili su se 1990. godine, pristupivši pričuvnom sastavu hrvatske policije MUP-a, te nakon pada Vukšića 134. Domobranskoj pukovniji, kao pripadnici te postrojbe položili svoje mlade živote na oltar domovine. Mještani Vukšića i mnogobrojne braniteljske udruge, na dostojanstven način obilježili su obljetnicu pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine.

Vaša reakcija na temu