Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IKS Festival ima novi prostor za kulturne djelatnosti u Varošu

IKS Festival ima novi prostor za kulturne djelatnosti u Varošu

Poseban naglasak stavlja se na razvoj potencijala splitske kulturne scene, razvoj umjetnika i publike kroz aktivnosti tijekom cijele godine

U centru Varoša, u Ban Mladenovoj 9, IKS Festival je uz pomoć Zaklade kultura nova obnovio je unutrašnje prostorije za provedbu kulturnih i umjetničkih aktivnosti. 

Centar Solar djeluje kao snažno središte inovativnih praksi u Splitu koje kroz svoj cjelogodišnji program podržava projekte OCD-a na području plesne umjetnosti, post dramske umjetnosti, performans art scene, glazbeno scenske i interdisciplinarne umjetnosti te je već punih 7 godina uspješan provoditelj IKS Festivala – međunarodnog festivala suvremenog kazališta. Tijekom proteklih godina organizacija je ostvarila razmjene programa na nacionalnom nivou s Mrežom za izvedbene umjetnosti te mrežom Kliker. Organizacija nastoji stvoriti uvjete za razvoj istraživačkih umjetnosti, eksperimentalnog kazališta i interdisciplinarnih programa. Društveno-kulturni centar Solar provodi produkcije umjetničkih predstava i multimedijalnih projekata te podržava programe OCD-a koji bave istraživačkim projektima kroz interdisciplinarni pristup te ohrabruje one radove i djelovanja koja odstupaju od tradicije. Poseban naglasak stavlja na razvoj potencijala splitske kulturne scene – razvoj umjetnika i publike kroz aktivnosti tijekom cijele godine.

- Pa tako su u lipnju završile su umjetničke pripreme za projekt Normanologije u online izdanju upravo. Normanologija – Sinextesia nastavak je ciklusa multimedijalnih izvedbi za djecu inspirirane vizualnim i filmskim radovima umjetnika Normana McLaren, a koja uz pomoć interaktivne scenografije i suvremenog plesa djeci približava sam čin stvaranja i (po)kretanja kroz prostor i vrijeme nadovezujući se na školsko gradivo matematike o geometrijskim pojmovima – likovima, oblicima i tijelima. Kroz rad na projektu Normanologija najmlađi gledatelji, a koji su ujedno i izvođači, imaju priliku steći iskustvo uzajamnog i aktivnog sudjelovanja u kolektivnom spoznajnom pomaku o utjecaju novih medija na ljudsko razmišljanje, tjelesni izričaj i pokret, te razvijati kreativno razmišljanje kroz igru za razvoj umjetničkih vrijednosti, ujedno primijeniti osnovno znanje iz matematike (geometrije) kroz igru. Za vrijeme izvedbe mladi gledatelji sudjeluju u pokretanju interaktivne instalacije umjetnice Vane Gaćine, koju koristimo kao scenografiju zajedno s optičkim i zvučnim senzorima, kako bi stvorili sinkronicitet pokreta, zvuka i svjetla u prostoru. Izvedbe su u pripremi, te se zainteresirani mogu javiti preko naše FB stranice IKS Festivala - kažu organizatori.

Preko cijele godine, održavali su se razgovori na temu odnosa državne i lokalne vlasti kod financiranja plesne zajednice te osiguravanja adekvatnih uvjeta za rad profesionalcima iz područja suvremene plesne umjetnost, s članovima UPUH-a Udruge plesnih umjetnika Hrvatske te predstavnicima Plesne inicijative Hrvatske, radili smo na profesionalizaciji tima IKS Festivala, ponudili udrugama iz područja suvremenog plesa prostor za koprodukcije i probe a i planiramo večeri dječjeg filma u suradnji s Udrugom Natruščik 29. lipnja. koje bi voljeli nastaviti preko cijele godine.

Navedeni programi IKS Festivala odvijaju su uz financijsku potporu Ministarstva kulture kao i uz podršku Upravljanje prostorima za Kulturu i umjetnost od Zaklade Kultura nova. 

Vaša reakcija na temu