Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Iza nas je najtopliji travanj još od predindustrijskog doba

Iza nas je najtopliji travanj još od predindustrijskog doba

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu ikada izmjeren i zabilježen

Svijet je upravo doživio najtopliji travanj ikada izmjeren, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je u srijedu služba EU-a za praćenje klimatskih promjena.

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu ikada izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S), javlja Reuters.

Uključujući travanj, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stupanj Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su znanstvenike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sustavu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sustava.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio temperature.

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Hayley Fowler, profesorica utjecaja klimatskih promjena na Tehničkom fakultetu Sveučilišta Newcastle, rekla je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariškog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskog doba.

'Moje mišljenje je da smo već izgubili tu bitku i stvarno moramo vrlo ozbiljno razmisliti o održavanju ispod 2 stupnja Celzija i smanjenju naših emisija što brže možemo', rekla je.

To je razina za koju znanstvenici kažu da će izbjeći najkatastrofalnije posljedice zagrijavanja, poput kobne vrućine, poplava i nepovratnog gubitka ekosustava.

Tehnički gledano, cilj od 1,5 C još nije postignut, jer se odnosi na prosječnu globalnu temperaturu tijekom desetljeća. No neki su znanstvenici rekli da se cilj više ne može realno postići i pozvali su vlade da brže smanje emisije CO2 kako bi ograničili prekoračenje cilja.

Usporedbom podataka od 1940. godine znanstvenici su potvrdili kako je prošli mjesec bio najtopliji travanj od predindustrijskog razdoblja.

Vaša reakcija na temu