Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAZNENA PRIJAVA ZA DEVASTACIJU PLOČA U BOSANSKOJ 'Sve nadležne službe su u blizini, a nitko nije reagirao'

KAZNENA PRIJAVA ZA DEVASTACIJU PLOČA U BOSANSKOJ 'Sve nadležne službe su u blizini, a nitko nije reagirao'

Odvjetnik Denis Kulušić podnio je prijavu za oštećenje kulturnog dobra u ime Udruge Get

Get, Udruga stanovnika povijesne jezgre grada Splita, podnijela je putem odvjetnika Denisa Kulušića kaznenu prijavu zbog devastacije kamenih ploča u Bosanskoj ulici u kojoj je nedavno HEP mijenjao kabele kako bi uža gradska jezgra konačno dobila struju normalnog i nominalnog napona. 

'Posljednjih dana zaprimili smo niz upita zabrinutih građana Splita tko je i zašto devastirao Bosansku ulicu. Prvu prijavu komunalnom redaru odaslao je stanar povijesne jezgre još 10. ožujka kada su radovi tek započeli i kada se ovom kulturocidu možda i moglo stati na kraj da su reagirale nadležne službe. Međutim, nitko nije reagirao. S obzirom da se devastiranje nastavilo, angažirali smo odvjetnika Kulušića da podigne kaznenu prijavu kao jedini preostali institut zaštite imovine svih građana Splita', navode u Udruzi Get. 

Žale se i kako su o radovima obaviješteni proglasom preko radija i člankom u dnevnoj novini, a ne, ističu, kako to biva u uređenim društvima, da se pokuca na vrata poslovnih prostora, sazove stanare u kotar kako bi im se predstavio projekt i zamoli za strpljenje uz garanciju za potencijalnu materijalnu štetu. U udruzi smatraju kako je nedopustivo da se ovaj specifični građevinski zahvat u srcu povijesne jezgre Splita povjerio građevinskoj firmi iz Đakova čiji radnici očito nisu dorasli ovakvim radovima s obzirom na potpunu devastaciju kamenih ploča u Bosanskoj ulici. Ploče su od reda vađene pikamerom, oštećene su uglavnom sve, a naknadno su zamijenjene navodno istim tipom kamena. 

'Stare su odnesene na mjesto koje je odredio Grad. Nadamo se da ih nećemo vidjeti na nečijoj vikendici', kažu u udruzi. 

Ostali su zaprepašteni da nitko od nadležnih punih mjesec dana nije reagirao na uništavanje kulturne baštine, premda se sama sjedišta institucija koje bi se time trebale pozabaviti nalaze u neposrednoj blizini Bosanske. Konzervatori su tako u svega 200 metara udaljenoj Porinovoj ulici, a šef im živi u Getu, ističu u udruzi. Komunalno redarstvo je na Rivi, 100 metara od mjesta oskvrnuća. Odsjek za staru gradsku jezgru je u Bernardinovoj ulici, ni 20 metara od famoznih ploča, a Institut za povijest umjetnosti u Kružićevoj koja se križa s Bosanskom ulicom. 

'I tako, kada smo izredali cijeli Sunčevi sustav, shvatili smo da osim psihoterapeutskim učinkom placebo efekta na građane možemo sastaviti i kaznenu prijavu. Sramotno je da nitko od navedenih tijela nije reagirao na totalno devastiranje Bosanske ulice. Još veća sramota je koja je poruka time šalje', zaključuju u Udruzi Get. 

Odvjetnik Kulušić kazao nam je da je podnio kaznenu prijavu jer postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe društva Tehno-elektro iz Đakova prilikom izvođenja radova zamjene elektroenergetskih kabela u Bosanskoj ulici nestručnim rukovanjem, otkopavanjem i obradom kamenih ploča iste oštetili te ih takve oštećene i uništene popločali duž cijele Bosanske ulice, a potom ih ponovno otkopali i zamijenili novim pločama, čime su počinili kazneno djelo protiv javnog reda, oštećenje i nedozvoljeni izvoz kulturnog dobra. 

'U konkretnom slučaju radi se o Bosanskoj ulici koja predstavlja neprocjenjivu kulturološku i povijesnu vrijednost te je pod zaštitom UNESCO-a, a prema Ministarstvu kulture RH klasificira se kao kulturno-povijesna cjelina čiji se pravni status vodi kao kulturno dobro od nacionalnog značenja. Samim činom zamjene uništenih ploča koje su deponirane u Ulici Kralja Tomislava počinitelji su priznali počinjenje kaznenog djela', kaže Kulušić. 

Vaša reakcija na temu