Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DIREKT: Split je u posljednjih 35 godina izgubio 40.000 stanovnika

DIREKT: Split je u posljednjih 35 godina izgubio 40.000 stanovnika

'Nuđenje rješenja gradnjom novog naselja na Korešnici na obroncima Mosora nije realno'

Posljednjih 35 godina Split je po popisu stanovništva izgubio 40.000 stanovnika, dok se u istom periodu sagradilo novih 20-ak tisuća stanova.

- Ovaj podatak govori nam da u Splitu ne bi trebao bit problem kupiti ili povoljno iznajmiti stan, a što znamo da nema veze sa realnošću konstantnog rasta cijena kvadrata ili iznosa najamnina. Cijene stambenih kvadrata su došle do razina da i naši sugrađani s natprosječnim primanjima imaju problem kupiti stan, posebno uzimajući u obzir i veoma restriktivne politike banaka kod odobravanja kredita - kaže Branimir Urlić, član predsjedništva Direkta.

Najveća potražnja za takvim stanovima uključuje mlade obitelji s djecom zbog čega oni odlaze u okolne gradove ili čak i u inozemstvo.

- Rješenje koje je već iskušano u desetinama zemalja i gradova u Europi temelji se na konceptu gradnje stanova za dugoročni najam. Grad Split je nedavno obavijestio javnost da odustaje od sličnih projekta na svom području jer mu se ne 'isplate'. Izračun tih neisplativih stanova nikad nije prezentiran pa je nejasno kakve brojeve je Grad uzeo u obzir.

Predlažemo da Grad prije svega izmjenama GUP-a iskoristi veći broj zemljišta u svom vlasništvu za gradnju stanova za najam, kao što smo nedavno predlagali za područje staklenika Parkova i nasada na Pazdigradu. Također smatramo da bi Grad trebao imati stalno otvoren poziv za kupnju  zemljišta te proaktivan stav kod potrage za povoljnim lokacijama. Nuđenje rješenja gradnjom novog naselja na Korešnici na obroncima Mosora nije realno, ako uzmemo u obzir činjenicu da bi samo dovođenje infrastrukture za novi kvart od 5000 ljudi po nekim procjenama koštalo kao 300 (400) stanova na drugoj pristupačnoj lokaciji.

Potpuno prepuštanje situacije tržištu dovesti će do toga da će grad i dalje gubiti stanovništvo, u njega će se doseljavati bogati stranci dok im bude zanimljiv, a još više će ih kupovinu stanova vidjeti kao najlakši način ulaganja u državu s manjkavim kontrolama porijekla imovine i držanja praznih stanova čemu možemo svjedočiti svaki dan pogledom na desetke splitskih novogradnji s vječno zatvorenim škurama ili roletama - naglašava Urlić.

Vaša reakcija na temu