Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KRAJ Završila sjednica, srušen kvorum

KRAJ Završila sjednica, srušen kvorum

Vijećnici su se sastali oko 9 sati

12.36 - Sjednica je završila. Srušen je kvorum.

11.51 - Oporba je napustila sjednicu, izgledno je da vladajući nemaju kvorum i neće biti pokretanja izmjena GUP-a.

11.41 - Nagrade Grada Splita su prošle, povela se rasprava o 72.bojnoj, SDP im je uskratio podršku. Jakov Prkić u ime Pametno je zatražio pauzu.

11.04 - Predsjednik SDP-a Goran Kotur pročitao je izmijenjeni dnevni red oko kojeg se oporba usuglasila. Dakle, od DES-a, preko Nagrada Grada Splita, pa nadalje ostale točke.

Vijećnici su usvojili predloženi izmijenjeni dnevni red. Počinje rasprava o točkama. Edita Maretić izvještava o ustanovi DES.

10.59 - Gradonačelnik se obratio vijećnicima. Pozvao ih je da predizborne govore održe na kraju sjednice. Trenutačno se glasa o tri točke dopune dnevnog reda. Josip Markotić je prethodno održao strastveni govor. Usvajaju se točke gradonačelnika.

10.46 - Sjednica se nastavlja, s izmijenjenim dnevnim redom.

10.43 - Još nema početka sjednice, mijenja se mišljenje iz trenutka u trenutak. Gradonačelnik je u prolazu vidno iznerviran dobacio: 'Sigurno je samo da Kerum sada gušta!'

- Košta ovaj grad koalicija HDZ i Kerum, neka ne misli da je bolji - uzvratila je Puljak.

10.00 - Iako je iza zatvorenih vrata pao dogovor, prema onome što su nam rekli, sada se opet događa obrat. Sjednica još nije počela, gradonačelnik, doznajemo, traži od HDZ-a da skupi podršku 12 vijećnika da nastave kako su zamislili.


9.38 - Dogovoreno je da će se raspravljati o dnevnom redu, a Krstulović Opara i dalje tvrdi da ne može.

9.27 - Nastao je sukob oko izmjena točaka dnevnog reda. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara tvrdi da se ne smije mijenjati redoslijed. Supredsjednica Centra Marijana Puljak kaže da krše Poslovnik i ne daju dnevni red na glasanje.

- Gradonačelnik mulja, može - kaže. 

Natalia Tafra Bazina je rekla da je makao sve točke u kojima se može kritizirati njegov rad, uključujući vijećnička pitanja i izvješće o radu. 

- Nama ne daju da glasamo o najvažnijem na početku, Nagradama Grada Splita. Nismo mi pijuni - dodala je.

Trenutačno su predsjednici klubovi stranaka na dogovoru.


9.09Sjednica uskoro počinje. Oporba, kako sada stvari stoje, ima većinu. SDP će tražiti pauzu, kako doznajemo, žele samo glasati o Nagradama Grada Splita, odnosno bez GUP-a.

8.37 - Splitski gradski vijećnici od 9 sati sastaju se na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije na sjednici koju je sazvao gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uoči zasjedanja, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je podnio tužbu protiv gradonačelnika zbog nezakonitosti sazivanja. Turbulentnom završetku prethodio je dogovor gradonačelnika, predsjednika HDZ-a Vice Mihanovića i HGS-a Željka Keruma o kompromisnoj sjednici, ali se u ponedjeljak ujutro Krstulović Opara predomislio i nastavio s prvotnim planom. 

Sukob je nastao jer Kerum nije želio pokretanje izmjena GUP-a na, kako je rekao na posljednjoj sjednici, a Krstulović Opara je inzistirao na njima. Vijećnici HDZ-a prikupili su potpise, Opara je sazvao 13. travnja, a Stanišić prethodno za 15. travnja.

HGS neće doći na Oparinu sjednicu. Gradonačelnik će, bude li kvoruma, uz oporbu pokrenuti izmjene GUP-a koje su, većinom, pripremili arhitekti. DAS je i objasnio zašto su potrebne izmjene. Za arhitekte je sporno preoblikovanje Zavoda za urbanizam u trgovačko društvo, smatraju to motivom gradonačelnika za masterplan.

U sjeni prepucavanja, ostale su u sjeni Nagrade Grada Splita, koje su stavljene i među posljednje točke sjednice.

Ponovimo laureate kojima će Split zapljeskati na proslavi svetoga Dujma. Redom to su za životno djelo Đordana Barbarić, posthumno Zoja Odak i Miljenko Smoje, osobnu godišnju nagradu zaslužio je ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović. Skupne odlaze u ruke ženskoj klapi Ventula, Udruga veterana 72. bojne, Športsko društvo Jadran i Respiratorno-intenzivistički centar Split.

Vaša reakcija na temu