Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MARIĆ: Mirovine za svibanj do Tijelova, povrat poreza kreće 12. lipnja

MARIĆ: Mirovine za svibanj do Tijelova, povrat poreza kreće 12. lipnja

Porezni prihodi manji su za 50 posto u odnosu na isti mjesec lani, a uplate doprinosa 27 posto

Ministar financija Zdravko Marić najavio je danas da će prve isplate povrata poreza za prošlu godinu na račune građana krenuti od 12. lipnja, prenosi RTL

'Namjera nam je da u dva tjedna od tog datuma isplatiti sve povrate poreza za prošlu godinu', rekao je Marić na konferenciji za novinare. I naglasio da to nema veze s nadlazećim izborima. 

Najavio je i da će sve mirovine za svibanj biti isplaćene do Tijelova, odnosno 11. lipnja. 

Kad je riječ o državnim prihodima, zbog koronakrize prihodi državnog proračuna su u svibnju bili u padu u odnosu na isti mjesec prošle godine. Porezni prihodi manji su za 50 posto u odnosu na isti mjesec lani, a uplate doprinosa 27 posto. 

S obzirom na to da su lani  porezni prihodi  u svibnju bili  6,651 milijardu kuna pad od 51,3 posto znači da je prošli mjesec država od poreza prikupila 3,239 milijarde kuna, što znači da je manjak  poreznih prihoda veći od 3,3 milijarde kuna, što je iznos gotovo dostatan za isplatu jedne mjesečne mirovine.

Od doprinosa za mirovinsko osiguranje država je lani u svibnju prikupila 1,998  milijardi kuna a pad od 26,98 posto, znači  530 milijuna kuna manje prihoda.

'Mjesec je završio na vikend tako da su bila dva radna dana manje, kada se to uključi i pribroji ono što je sjelo u proračun u ponedjeljak, pad prihoda od poreza je 40, a od doprinosa 23 posto', rekao je Marić, donosi RTL

Vaša reakcija na temu