Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NAGLO ZAHLAĐENJE Meteorolozi objavili gdje se može očekivati snijeg

NAGLO ZAHLAĐENJE Meteorolozi objavili gdje se može očekivati snijeg

Najviše dnevne temperature na Jadranu idu do 20 stupnjeva

Ciklona, nazvana od strane EUMETNET-a Boris, stacionira nad Panonskom nizinom tvoreći kaplju hladnog zraka. Ciklona je slabo pokretna, premještanje prema istoku priječi joj izražena sibirska anticiklona, a prema jugu onemogućuje visoki tlak toplinske kupole nad Afrikom i arapskim poluotokom. Nad srednjom Europom pušu sjeverni vjetrovi koji donose vlažan hladan zrak sjevernih širina do Alpa na kojima se zrak diže, hladi vodena para, kondenzira i stvaraju se uvjeti za obilne oborine u obliku kiše, a u višim planinskim predjelima snijega, piše Bojan Lipovšćak za N1.

Ciklona nad našim krajevima uzrokuje oblačno vrijeme s mjestimice jakim oborinama, a na Jadranu grmljavinskim neverama uz obilnu oborinu. U proteklih 48 sati mjestimice je pala mjesečna količina oborine, a na otocima zadarskog arhipelaga i u dubrovačkom zaleđu i trostruke mjesečne količine kiše. Na Dugom Otoku postaja Savar mreže pljusak.com izmjerila je od početka mjeseca do danas 331,2 litara kiše na četvorni metar.

Danas će vrijeme biti oblačno, vjetrovito i kišno, a na srednjem i južnom Jadranu bit će i duljih sunčanih razdoblja. U unutrašnjosti će slaba kiša u planinama iznad 1200 metara prelaziti u susnježicu i snijeg.

Na Jadranu će puhati jaka tramuntana i bura, a u unutrašnjosti sjeverac i sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 11 do 16, a na Jadranu oko 20.

U nedjelju se očekuje nastavak nestabilnog prohladnog vremena s povremenom kišom, obilnija kiša moguća je u istočnim krajevima unutrašnjosti. Na Jadranu će puhati jaka tramuntana, a u unutrašnjosti sjeverozapadnjak.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 4 do 10 na Jadranu od 12 do 15, na otocima oko 16. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 16, na Jadranu oko 22.

Temperatura mora je visoka od 22 do 24 C. Uz buru i sjeverac osjet topline bit će za stupanj do dva niža temperatura.

Idući tjedan u unutrašnjosti započet će kišnim, oblačnim i vjetrovitim vremenom. Od sredine tjedna prestanak oborina i dulja sunčana razdoblja te porast temperature zraka. Na Jadranu i uz Jadran tjedan će započeti burom i tramuntanom uz dulja sunčana razdoblja i porast temperature zraka.

Vaša reakcija na temu