Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NOVA ZAPOŠLJAVANJA U SOLINU: 20 žena brinut će o 120 starijih i nemoćnih

NOVA ZAPOŠLJAVANJA U SOLINU: 20 žena brinut će o 120 starijih i nemoćnih

'Premda u financijskom smislu projekt nije izdašan kao neki drugi financirani EU sredstvima, po svom karakteru zasigurno je jedan od vrjednijih'

Dvadeset žena potpisalo je ugovore o zapošljavanju s Gradom Solinom u okviru četvrte faze projekta 'Solin za sve!' iz programa 'Zaželi'. Tijekom 30 mjeseci radit će na poslovima potpore, podrške i ispomoći u kućanstvu starijim i nemoćnim osobama, pri čemu će svaka brinuti o najmanje šest korisnika. 

Cilj je ovog projekta osigurati dugotrajniju skrb pružanjem usluga potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 120 pripadnika ciljne skupine, što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije. Vrijedan je 90 tisuća eura, u potpunosti financiran sredstvima Europske unije. 

'Ovaj se projekt kod nas provodi od 2018. Premda u financijskom smislu nije izdašan kao neki drugi financirani EU sredstvima, po svom karakteru i namjeni zasigurno je jedan od vrjednijih na solinskom području. Ima, naime, socijalan i humanitaran karakter - skrb i brigu o našim uglavnom starijim sugrađanima. Paralelno pruža mogućnost novih zapošljavanja; prvi je put bila otvorena mogućnost i za muškarce, ali se nitko nije javio.

Svakako valja istaknuti i radost kod žena koje s korisnicima stvaraju poseban odnos, znatno prisniji od poslovnog, postaju dijelom njihovih obitelji. Pored primarnih zadaća kroz projekt - nabavke potrepština, čišćenja i kuhanja - pružaju i puno važnije tople riječi', istaknuo je ovom prigodom solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević

Napomenuo je ujedno kako će Grad Solin zaposlenim ženama isplaćivati božićnice, uskrsnice i regrese koji nisu predviđeni projektom. 

Solinjanka Zlata Barišić već je šestu godinu angažirana na projektu 'Solin za sve!'. Izrazila je veselje zbog skorašnjeg ponovnog susreta sa svojim korisnicima.

'Riječ je o osjetljivoj skupini ljudi, kojoj treba pomoć pri kupnji namirnica, lijekova, čišćenju... Najvažniji su im, međutim, ljubazni razgovori i druženje. Kod njih se osjećam kao u svojoj kući.

Posao nije težak, radi se opušteno. Oni su željni naše ljubavi te je, uz Božju providnost, uzajamno. Jako su emotivne i empatične veze među nama. Svi smo iz ovog projekta dobili puno - za svoju dušu i dobro raspoloženje', kazala nam je. 

Svoja nam je očekivanja podijelila, pak, Kristina Knežević kojoj je ovo prvo zaposlenje na projektu. Po struci je kozmetičarka, ima iskustva u ugostiteljskom sektoru, ali je prije ovog angažmana bila nezaposlena. 

'Očekujem obostranu korist od ovoga projekta. Starijima je najbitnije da ih netko sasluša i da im je dostupan, što je teško postići u ubrzanom životnom tempu. Istovremeno, fascinantno je upoznavati ih jer su puni životnog iskustva te su, također, i oni nama ogromna emocionalna podrška. Naravno, od velike su nam važnosti financijska sigurnost u narednom periodu, radni staž...', iznijela je. 

Vaša reakcija na temu