Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Novo oružje protiv koronavirusa stiže iz Izraela

Novo oružje protiv koronavirusa stiže iz Izraela

Šest pacijenata predodređeno za smrt dobilo bitku

Ohrabrujuće vijesti, čini se, stižu iz Izraela, naime u toj je zemlji preživjelo šest pacijenata zaraženih koronavirusom visokoga rizika smrtnosti, donosi RTL

Liječeni su terapijom koja se zasniva na metodi liječenja imunoloških poremećaja korištenjem matičnih stanica iz posteljice. Liječenje provodi tvrtka Pluristema čije je sjedište u Haifi, a koja je objavila preliminarne podatke.

Pacijenti su liječeni u tri različita izraelska medicinska centra po tjedan dana, a lijek im je davan kao pacijentima kojima ništa drugo nije pomagalo, pa je odlučeno da im se da eksperimentalni lijek. Svi su patili su od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s koronavirusom. Četiri pacijenta su također imala i zatajenje drugih organskih sustava, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj, piše Jerusalem Post.

Pluristem je izvijestio da ne samo da su svi pacijenti preživjeli, već i da su četiri pokazala napredak kada je riječ o respiratornim parametrima, a tri se nalaze u naprednoj fazi odvikavanja od respiratora. Dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički napredak uz poboljšano disanje.

U tvrtki ne kriju zadovoljstvo ovim rezultatima te su poručili da će nastaviti raditi dalje kako bi se pomoglo što većem broju pacijenata. Pojednostavljeno rečeno, radi se o PLX stanicama koje mogu dovesti do preokreta opasne prekomjerne aktivacije imunološkog sustava što bi moglo umanjiti fatalne simptome upale pluća i opće upale plućnog tkiva. Naime, u najtežoj fazi bolesti Covid-19 tzv. 'citokinskoj oluji', kada dolazi do pretjerane reakcije pacijentovog imunološkog sustava koji ga praktički ubija žestokim autoimunom reakcijama, može pomoći tzv. imunomodulacijska terapija.

Raniji pretklinički nalazi pokazali su značajne terapijske učinke u istraživanju na životinjama, a Pluristem sad želi pokrenuti multinacionalno kliničko ispitivanje o liječenju komplikacija povezanih s koronavirusom, a na tom tragu se već vode razgovori s regulatorima u SAD-u i Europi.

I stoga, iako se ovo čini kao odlična vijest, ipak treba imati na umu da će tek kada krenu daljnja neovisna istraživanja biti moguće provjeriti imaju li i koliko te matične stanice praktičnu učinkovitost s obzirom na to da zasad jedino Izrael ima tu tehnologiju pa podaci njihovih istraživanja još nisu provjerljivi, donosi RTL.

Vaša reakcija na temu