Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža PRIJE 79 GODINA Na Pjaci se obilježilo formiranje prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

PRIJE 79 GODINA Na Pjaci se obilježilo formiranje prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

Koncertom limene glazbe, svečanom akademijom i polaganjem vijenaca

Na Narodnom trgu obilježila se 79. obljetnica formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.

Program obilježavanja je počeo promenadnim koncertom limene glazbe Žrnovnice na Pjaci u kojem su najviše uživali turisti i najmlađi, nesvjesni šo se obilježava. Nakon polaganja vijenaca pred spomen ploču na Staroj gradskoj vijećnici, održala svečana akademija u Galeriji umjetnina popraćena nastupom ženskog zbora 'Prosvjeta'. Predstavnicima antifašističkih udruga pridružio se bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

- Republika Hrvatska je utemeljena na dva velika stupa, a to su stupovi vrijednosti antifašističke borbe i vrijednosti oslobođenja u Domovinskom ratu. Ovo je jedan od dana kada se prisjećamo prvog stupa. U našoj povijesti ima raznih dilema, ali je antifašizam i obrana od okupatora vrijednost oko koje se svi možemo složiti i oko koje nema nikakve rasprave - poručio je Puljak. Čestitao je svima na obljetnici i naglasio da je Split slobodarski grad koji ponosan na svoju tradiciju, a pogotovo na ovakve događaje.

Svoju sjednicu po osnivanju, Narodna vlada Federalne Hrvatske je održala u prostorijama današnje Stare gradske vijećnice na Pjaci i to kao višestranačka vlada.

- Formiranju prve vlade prethodilo je niz događaja, prije svega borba. Dalmacija je već tada bila gotovo potpuno oslobođena. Održano je prvo, drugo i treće zasjedanje ZAVNOH-a, a to su sve bile pripreme da se dogodi formiranje prve vlade - podsjetio je Franjo Habulin, predsjednik SABA RH.

- Ove godine obilježavamo 80. obljetnicu trećeg zasjedanja ZAVNOH-a, jednog od najznačajnijih zasjedanja, jer je tada ZAVNOH proglašen najvišim organom zakonodavne i izvršne vlasti. Formiranje prve vlade je bio sljedeći korak ka stvaranju temelja hrvatske državnosti, temelja na kojima Hrvatska danas postoji - naglasio je Habulin. Nakon toga, podsjetio je, događa se trodioba vlasti.

- Dakle, formiranje prve vlade jedna je od ozbiljnih karika u stvaranju države, a konačan oblik je dobila buduća vlast RH. Na tim temeljima počiva i gradi se današnja samostalna i suvremena Republika Hrvatska - zaključio je  predsjednik SABA RH.

Poznate su povijesne fotografije osnivanja vlade u Splitu s Pjacom prepunom ljudi i Gradskom vijećnicom punom delegata. Hrvatska je tim činom postala republika te je, kako su naglasili govornici, puno kasnije taj događaj bio pravni temelj za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ uslijed narušenih odnosa među narodima.

Josip Milat, član predsjedništva UAAB-e Grada Splita nabrojao je više razloga zbog koji se iz godine u godinu obilježava ovaj događaj.

- Udruga antifašista ima dvije osnovne misije, jedna je promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti, a druga je promicanje kulture sjećanja na bitne povijesne događaje. Ovaj dio koji se odnosi na antifašizam u osnovi je borba protiv svih oblika i svake diskriminacije, bez obzira na osnovu. A kulturu sjećanja njegujemo zato što se ne smije zaboraviti. Ako smatramo da je povijest učiteljica života, onda se prijelomni povijesni događaji ne smiju zaboravljati - naglasio je Milat. Posebno je istaknuo kako je ta Narodna vlada, nakon što je ZAVNOH ukinuo Rapalske i Rimske ugovore, imala jurisdikciju na cijelom teritoriju Hrvatske.

Smatra kako nije beznačajno da je prva Narodna Vlada Federativne Hrvatske formirana baš u Splitu, jer je ovaj grad, bio bastion antifašizma i barjaktar nacionalne ideje.

U ime Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić je istaknuo kako je kroz Narodno oslobodilačku borbu i Domovinski rat utkano puno vojnih i civilnih života.

- Zbog njih, a i svih nas koji smo tu slobodu i samostalnost baštinili, moramo svojim talentima i djelima ustrajati na izgradnji još boljeg života u Republici Hrvatskoj, kako u pogledu materijalnog napretka, tako i na unapređenju stečenih demokratskih sloboda i standarda koje je prva vlada Federalne Hrvatske davne 1944. utemeljila, a mi kroz višestranački politički život razvijali do današnjih dana - zaključio je Haladić. 

Uoči svečanog obilježavanja položeni su vijenci na spomen groblju palim borcima NOR-a i na grob Vicka Krstulovića, ministra u prvoj vladi.

Vaša reakcija na temu