Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Roku Šimcu šest godina za silovanje u Podstrani, mora odmah u zatvor

Roku Šimcu šest godina za silovanje u Podstrani, mora odmah u zatvor

'Pola sata kopao je rukom po utrobi oštećenice'

Vrhovni sud podigao je kaznu Roku Šimcu za silovanje u Podstrani s četiri i pol na šest godina zatvora. Kako se radi o kazni većoj od 5 godina, pritvor je obligatoran pa je Šimcu određen istražni zatvor. Obitelj je 15. listopada prijavila njegov nestanak, no kako doznajemo, pronađen je nakon 10 dana. 

Policija još nije dobila nalog suda da ga sprovedu u zatvor. 

Šimac je osuđen za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnošaj bez pristanka na tulumu u Podstrani u studenom 2012. Žrtva je bila njegova kolegica s fakulteta. U jednom trenutku povukli su se iz društva u jednu sobu. 

U presudi Vrhovnog suda navodi se da je Šimac iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve koja nije bila u stanju izraziti pristanak ili odbijanje. U spolovilo i anus gurao je svoju ruku, a uslijed snažnog guranja, žrtva je zadobila osobito teške i po život opasne ozljede. 

Život joj je spašen trosatnom operacijom u splitskom KBC-u. 

Vrhovni sud povisio je kaznu jer smatraju da sud u Splitu nije primjereno ocijenio okolnosti o kojima ovisi i mjera kazne. Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, ranija neosuđivanost i mladost. Međutim, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti. 

- Bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava se u činjenici da je gotovo pola sata kopao rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja. Posljedice su iznakaženje uz upitu fertilnost i očekivani trajni poremećaj probave. Optuženikovo ponašanje odraz je egoizma i agresije. Optuženikova penetracija nema nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom - stoji u presudi Vrhovnog suda. 

Povišena kazna, smatra sud, uključuje jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. 

Vaša reakcija na temu