Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo Mix from Pixabay SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA: U prvih šest mjeseci fiskalizirano računa u vrijednosti od 1,83 milijarde eura

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA: U prvih šest mjeseci fiskalizirano računa u vrijednosti od 1,83 milijarde eura

To je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine

Vrijednost i broj fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine porasli su u odnosu na isto razdoblje 2023., pokazuje to polugodišnja analiza HGK - Županijske komore Split, izrađena u suradnji i na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. u Splitsko-dalmatinskoj županiji je kumulativno fiskalizirano računa u vrijednosti od 1,83 milijarde eura, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Što se tiče broja računa, izdano je ukupno 145 milijuna računa, što je za 3,3 posto više nego godinu prije', naveo je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Razliku u rastu između broja i iznosa fiskaliziranih računa komentirao je pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić, rekavši da je dijelom možemo pripisati rastu cijena, ali ne u ukupno značajnom iznosu, što je svakako pozitivan pokazatelj. 

'Najveća vrijednost fiskaliziranih računa, gotovo 90 posto od ukupnog iznosa fiskaliziranih računa u prvom polugodištu ove godine ostvarena je u trima djelatnostima – trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i prerađivačkoj industriji', naveo je Kusić.

Rast iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na prvo polugodište 2023. u vrijednosno najznačajnijoj grani, a to je trgovina, iznosi 13,55 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 16,08 posto, a u prerađivačkoj industriji 11,41 posto.

U građevinarstvu se nastavlja rast broja računa i to od 8,13 posto, koji prati rast vrijednosti računa od 22,62 posto, dok je u djelatnosti prijevoza i skladištenja povećanje broja računa od 5,15 posto i vrijednosti računa u visini od 6,11 posto.

Uzme li se u obzir značaj udjela u ukupnom iznosu broja izdanih i vrijednosti fiskaliziranih računa, nije bilo drugih značajnijih pozitivnih ili negativnih promjena u djelatnostima.

Vezano za radnu snagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema zadnjim dostupnim službenim podacima HZZ-a za svibanj 2024., ukupan broj registriranih osiguranika u županiji krajem svibnja iznosio je 178.309 osiguranika (radnih mjesta), što je za 5 posto više u odnosu na svibanj 2023. godine. Od toga je, gledano prema djelatnostima poslovanja, najveći broj osiguranika bio zaposlen u djelatnosti trgovine na veliko i malo, njih 28.409 (15,9 posto udjela), zatim djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 21.615 (12,1 posto udjela) te prerađivačkoj industriji 16.761 (9,4 posto udjela), a najznačajniji porast broja osiguranika u odnosu na isti mjesec prošle godine evidentiran je u djelatnosti građevinarstva (+10,7 posto).

Ukupan broj registriranih nezaposlenih osoba krajem svibnja ove godine iznosio je 14.842 nezaposlene osobe, što je za 10,4 posto manje u odnosu na isti mjesec 2023. godine, odnosno 1.728 nezaposlenih manje.

U svibnju ove godine poslodavci su HZZ-u prijavili ukupno 4.294 potrebe za radnicima, što je u odnosu na prošlogodišnji svibanj više za 46,9 posto, a najveći broj potreba za radnicima iskazan je u djelatnostima trgovine, zdravstva te pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Vaša reakcija na temu