Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Što je s kineskim radnicima koji rade na Pelješkom mostu?

Što je s kineskim radnicima koji rade na Pelješkom mostu?

Hrvatski radnici koji su otišli zbog posla u Kinu, vraćaju se na dalmatinsko gradilište sljedeći tjedan bez ikakve panike

Iako se pojavila bojazan zbog radnika na Pelješkom mostu da bi mogli donijeti koronavirus, respiratornu bolest koja se proširila iz Kine, opasnosti ipak nema. Barem ne u ovoj turi povratka, ali tek treba vidjeti što će biti i kakve će se mjere opreza provoditi kada se Kinezi počnu vraćati ili ako dođe do smjene radnika. Hrvatski radnici koji su otišli zbog posla u Kinu, vraćaju se na gradilište sljedeći tjedan bez ikakve panike. Radi se o nekolicini domaćih šefova, odgovornih za jednu dionicu posla na Pelješkom mostu.

Osim što su preko 700 kilometara bili udaljeni od Wuhana, u Nantongu, sasvim su se regularno vratili u domovinu, provjera nije trebalo biti. Za putnike iz Šangaja i iz drugih gradova radile su se provjere, kako doznajemo, mahom kod rizičnih skupina, poput starije populacije. Kako će biti dalje, ostaje za vidjeti. 

Doznali smo i da nije bilo panike u gradovima bližim izvorima zaraze, ali su izbjegavali zatvorene prostore kao i sva veća okupljališta. Preventivno je vrlo brzo Peking zatvorio znamenitosti koje privlače milijune posjetitelja.

Ono što jest iznenadilo naše radnike čim su stigli na kinesko tlo je što stanovnici mahom nose maske. Prva pomisao bi bila zbog virusa, onako kako mi zamišljamo kada vidimo turiste prekrivene preko nosa i usta. Istina je, pak, da ih nose zbog zagađenosti zraka u industrijskim mjestima. 

- Kako nas bombardiraju vremenskom prognozom, kiša, snig, najvrilije lito, tako je njima sa zagađenošću zraka i prema tome nose maske - slikovito nam je predočio jedan od radnika.

Vaša reakcija na temu