Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikol Hot Tvrtka 'Kerum' kažnjena s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade

Tvrtka 'Kerum' kažnjena s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade

Na zadarskom sudu je zbog slučaja iz 2008. godine ispitana i Nevenka Bečić

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Kako piše portal 057info, sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. 

Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti.

Portal 057info navodi da je na zadarskom sudu ispitana i Nevenka Bečić, Kerumova sestra, čiji je potpis bio na kupoprodajnom ugovoru za tu zgradu. Ona je prvo bila optužena, no tužitelj je kasnije odustao od kaznenog progona u odnosu na nju, a optužnica je bila vraćana dva puta zbog čega se postupak oduljio.

Bečić je rekla da, unatoč tome što je bila direktorica, ona nije odlučivala što će se u ime društva kupiti ili prodati te da tu zgradu nikad nije vidjela. Misli da su je čak prodali prije nego što su ušli u posjed jer im nije služila za poslovnu djelatnost, već su je dobili prilikom kompenzacije za stanove u Zadru koje Kerum nije mogao prodati.

Sud je utvrdio kako je Kerum doista prije inkriminiranog događaja prodao tu građevinu, međutim kupac nije isplatio cijenu u cijelosti pa nije bio upisan u zemljišne knjige. Stoga je Kerum i dalje bio odgovoran za osiguranje zgrade na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, koja i danas stoji zapuštena.

Sud nije povjerovao Nevenki Bečić kada je svojim iskazom nastojala okrivljenu pravnu osobu obraniti od kaznene odgovornosti, kao ni visoko pozicioniranim bivšim zaposlenicima koji su tvrdili da ne znaju tko je tada bio glavni u tehničkom sektoru i time odgovoran za osiguranje zgrade.

Stoga je TD Kerum nepravomoćno proglašen krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku, piše portal 057info.

Vaša reakcija na temu