Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Feđa Klarić VEDRA U AUSCHWITZU: Elementi nacizma i fašizma stalno izlaze iz groba, ovi užasi ne smiju se ponoviti

VEDRA U AUSCHWITZU: Elementi nacizma i fašizma stalno izlaze iz groba, ovi užasi ne smiju se ponoviti

Ranko Britvić izvijestio nas je o putu veterana Domovinskog rata i antifašista u Poljsku

'Nastavili smo tradiciju. Lani smo bili u Mauthausenu, a ove godine smo mi branitelji htjeli po svaku cijenu doći u Auschwitz, mjesto koje simbolizira svu patnju i stradanje nevinih pod nacističkim terorom u Drugom svjetskom ratu. Osjećali smo obavezu da to napravimo', kazao nam je Ranko Britvić iz Vedre, Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista. 

'Posjetili smo logor. To nevjerojatno izgleda, ta nacistička tvornica smrti. Nema ljudskog bića kojem nisu oči zasuzile, nema čovjeka koji nije duboko promislio o svemu što se tamo događalo. Položili smo vijence na groblja oslobodilaca iz Crvene armije te 700 žrtava Auschwitza, mahom djece i žena, koje su pobili posljednjeg dana prije oslobađanja logora', prepričao nam je Britvić. 


I ove godine Vedra je u posjet Auschwitzu povela srednjoškolce i studente iz Splita, Kaštela i Trogira.

'Držimo da treba stalno podsjećati na ove strahote koje su se događale. Elementi nacizma i fašizma stalno izlaze iz groba, ovakvi se užasi ne smiju ponoviti', zaključio je Britvić. 

Delegaciju Vedre primili su Tomislav Vidošević, veleposlanik u Poljskoj i Pawel Wlodarczyk, počasni konzul u Krakowu. 


Vaša reakcija na temu