Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VIDEO Performansom na Matejuški pokazali besmislenost postojećeg upravljanja pomorskim dobrom

VIDEO Performansom na Matejuški pokazali besmislenost postojećeg upravljanja pomorskim dobrom

I kako vjetar s Dinare puni stranačke džepove na vjetroelektranama, tako se i upravo i na pomorskom dobru pune džepovi mnogih stranačkih poslušnika - rekao je Ante Pranić


Performansom na Matejuški, članovi 'stranke s Imenom i Prezimenom' su, kako su rekli, pokazali besmisao postojećeg upravljanja pomorskim dobrom. Rezanjem trake gdje jednim dijelom upravlja Županija koja dodjeljuje koncesije, a drugim Grad s koncesijskim odobrenjem predočili su kako izgleda sadašnje stanje i preklapanje ovlasti, a kako bi oni napravili. Grad je taj, istaknuo je Ante Pranić, koji treba upravljati, bez prepletanja nadležnosti. Još jasnije, ovlasti i upravljačke funkcije županija treba prepustiti velikim gradovima.

Naveo je kako je temelj svih reformi teritorijalni preustroj Hrvatske, koja je isprepletena paukovom mrežom županija i treba ih transformirati u regije. 

- I kako vjetar s Dinare puni stranačke džepove na vjetroelektranama, tako se i upravo i na pomorskom dobru pune džepovi mnogih stranačkih poslušnika. Pomorsko dobro koje se nalazi pod raznim ingerencijama, što županija što općina, stvara jednu platformu gdje se ne zna čija je čija odgovornost. Konkretno je to ovdje i na Matejuški gdje smo trakom podijelili da se vidi kako izgleda. Po našem modelu, upravljao bi Grad - istaknuo je Pranić.

Natalija Rajčić je prisnažila kako je apsurdno da jedinice lokalne samouprave odlučuju o koncesijskim odobrenjima, a o koncesijama  da odluke donosi Županija.

- Naš je stav da Grad treba odlučivati o svom pomorskom dobru - naglasila je i podsjetila na slučaj Zlatnog rata u Bolu gdje su se aktivisti i građani izborili da upravlja jedinica lokalne samouprave. 

O financijskim aspektima je govorila Daša Dragnić.

Izdvojila je tako da županije godišnje na temelju raznih koncesija znaju uprihoditi i do 100 milijuna kuna, samo temeljem plaža i preko 50 milijuna kuna.

- Županije nisu dužne namjenski ga trošiti, nadležnost za ulaganje i održavanje ima Grad. Odjednom, tada pripadaju Gradu ili Općini, ali ne i kada se daje koncesija?! - kazala je.

Još je kao primjer navela kako su 50 i 100 milijuna kuna veliki novci, ali da 5 milijardi kuna Hrvatsku koštaju županije.

- Očito ih osnivamo da bismo ih financirali, i to jedan neefikasan, neprirodan i nerazvojan sustav ustroja - iznijela je.

Naglasila je kako se taj novac može uložiti u socijalnu skrb, komunalno uređenje, sport, kulturu i druge javne potrebe.

- A mi ga bacamo jer ne doprinosi razvoju i čini štetu. Zato pitamo sve političke opcije jesu li spremni provesti ovakvu promjenu, bez odlaganja? Mi možemo obećati i mi ćemo to provesti! - poručila je Dragnić.

Vaša reakcija na temu