Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU Ubojica trudne djevojke Branimir Čaleta osuđen na 35 godina zatvora

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU Ubojica trudne djevojke Branimir Čaleta osuđen na 35 godina zatvora

Proglašen je krivim za teško ubojstvo

Branimir Čaleta danas je na splitskom Županijskom sudu osuđen na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva Ukrajinke Ane Kitaeve

Kako stoji u ovoj prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi, žrtva je bila osobito ranjiva zbog toga što je u tom trenutku bila u osmom mjesecu trudnoće. On ju je ubio kako bi je kaznio jer je bila u intimnom odnosu s drugim muškarcem, s kojim je i zatrudnila.

Podsjetimo, tijelo nesretne djevojke u osmom mjesecu trudnoće u sobi hostela u gradu Dnipro pronašli su njezini roditelji. Bilo je umotano u plahtu, skriveno ispod kreveta. Roditelji su je došli potražiti u hostel nakon što se nije vratila kući. Znali su da se trebala naći u tom hostelu s Čaletom. Trebali su raspraviti njezinu trudnoću. U drugom je stanju ostala s drugim mladićem, što je Čaleti posebno teško palo. Došao je u Ukrajinu kako bi vidjeli što dalje. Upoznali su 2012. dok je ljetovala u Hrvatskoj, u hotelu u kojem je radio kao konobar. Kraj iduće godine nije dočekala. 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu postupak protiv Čalete preuzelo je u ljeto 2019. godine. Čaleta je uhićen u hotelu u kojem je radio te pritvoren. U Hrvatskoj je ispitan početkom 2014. godine, par mjeseci nakon što je sobi hostela u Dnipru mrtva pronađena Kitaeva. Tada, a i poslije branio se šutnjom. 

Državno odvjetništvo tereti ga za teško ubojstvo počinjeno okrutno, podmuklo i iz niskih strasti prema posebno ranjivoj skupini. Kitaeva je dugo umirala i u velikim bolovima. U optužnici se navodi da ju je Čaleta 15. rujna 2013. između 14.15 i 20 sati u sobi hostela najmanje petnaest puta snažno udario po glavi nanijevši joj osobito teške tjelesne ozljede opasne po život. 

Četiri puta ju je udario u lice, pretpostavlja se šakom na kojoj je bio i pečatnjak, a onda zatukao udarcima tupo tvrdog metalnog predmetima po glavi, najvjerojatnije čekićem. Zamotao ju je u plahtu i skrio ispod kreveta u sobi. Hotel je napustio s vrećicom, pazio je da u dizalu ne bude nikoga. Njezinu i svoju krvavu odjeću te mobitel odbacio je u blizini hotela. 

Premda se po Ukrajini inače vozio željeznicom, Čaleta je državu napustio auto stopom. S nekim Mađaricama prešao je državnu granicu i vratio se u Hrvatsku. Snimke video nadzora otkrivaju da je iz hostela otišao iza 20 sati. Tijelo Ane Kitaeve pronašli su njezini roditelji idućeg dana oko podneva. U sobu su došli s čistačicom koja je kucala oko 10 sati tog dana da vidi je li treba pospremiti sobu. Nitko joj nije odgovorio. Provirila je u sobu, sve je djelovalo uredno. Nisu se vidjeli tragovi sukoba. Krvave plahte bile su skrivene u spuštenom stropu. 

Podsjetimo, tijekom suđenja, nakon jednog od ročišta, početkom rujna, Čaleta je pobjegao pravosudnim policajcima. Pronađen je nakon nekoliko sati poraj Poljuda. Rekao je kako bijeg nije planirao, nego da su ga 'slomile emocije kada je vidio roditelje ubijene'.

Vaša reakcija na temu