Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik Debljina skraćuje život, no jesu li toga svjesni roditelji?

Debljina skraćuje život, no jesu li toga svjesni roditelji?

Paradoksalno, upravo na Jadranu, gdje bi se očekivale zdrave prehrambene navike temeljene na mediteranskoj kuhinji, bilježimo najviše djece s prekomjernom tjelesnom masom

Dok se ponosimo obalom i bogatom ponudom mediteranske prehrane, čini se da su riba, plivanje i sve mogućnosti koje more pruža za Hrvate samo dio turističke ponude. Činjenica da smo jedna od najdebljih nacija u Europi nije tajna, no dodatno zabrinjavaju katastrofalne brojke među najmlađom populacijom.

Čak 35% djece u Hrvatskoj ima višak kilograma, od kojih je 15% pretilo. Debljina nije samo problem fizičke prirode, već je i dokazano da skraćuje životni vijek, no jesu li roditelji svjesni te opasnosti? 

Paradoksalno, upravo na Jadranu, gdje bi se očekivale zdrave prehrambene navike temeljene na mediteranskoj kuhinji, bilježimo najviše djece s prekomjernom tjelesnom masom (36,9%), dok je najmanje takve djece u Zagrebu (29,7%), no to je i dalje svako treće dijete. Time se postavlja pitanje što je dovelo do ovakvog stanja i ukazuje na potrebu dubljeg razumijevanja i promjene prehrambenih navika u našoj zajednici.

Kako bismo spriječili ovu epidemiju, moramo educirati! Samo kroz zajedničke napore i promjene na nacionalnoj razini možemo učinkovito odgovoriti na ovaj rastući problem i stvoriti zdraviju budućnost za nove generacije. Put prema edukaciji započela je ekipa s portala o zdravlju Virtualna ordinacija koja je uz pomoć aplikacije Nobula Case Creator napravila kviz upravo na temu debljine.

Koje životne navike stavljaju djecu u rizik od debljine? Kako ih spriječiti? Kako izgleda savršen tanjur za jednog školarca? Odgovore na ova i još brojna pitanja doznajte u kvizu na ovom linku: https://tinyurl.com/pretilostdjeca.

Sjetite se one mudre izreke: bolje je spriječiti nego liječiti. Jer zdravlje djece je naša odgovornost.

Vaša reakcija na temu