Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Eterična ulja iz grčkog bilja mogla bi pružiti zaštitu od covida-19

Eterična ulja iz grčkog bilja mogla bi pružiti zaštitu od covida-19

Studija je pokazala da se većina općih simptoma (glavobolja, umor, vrućica) povukla

Istraživači iz Grčke utvrdili su da neka aromatična biljna ulja imaju antivirusne učinke na teški akutni respiratorni sindrom, odnosno na virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19. Tim je pokazao da kombinacija esencijalnih ulja mediteranske majčine dušice (Thymbra capitata L. Cav.), grčke kadulje (Salvia fruticosa Mill.) i kretske ditanije (Origanum dictamnus L.) pokazuje izuzetno antivirusno djelovanje protiv SARS-CoV-2 u Vero E6 stanicama.

Osim toga, smjesa esencijalnih ulja značajno je poboljšala opće i lokalne simptome kod pacijenata koji su imali blagi oblik covida-19.

Profesor Christos Lionis i kolege predlažu da bi, ako se nalazi potvrde u kliničkim ispitivanjima, smjesa esencijalnih ulja (nazvana CAPeo) mogla pružiti novu, jeftinu opciju za liječenje blagog oblika covida.

Lionis i kolege nedavno su dokazali da je CAPeo učinkovit u smanjenju ozbiljnosti i trajanja virusnih infekcija gornjih dišnih putova kod ljudi. Istraživači su već izvijestili o sigurnosti primjene CAPeo (1 ml / dan 1,5% CAPeo u ekstra djevičanskom maslinovom ulju) i kod ljudi i kod životinja, prenosi News medical.

- Predlažemo CAPeo kao potencijalno novo sredstvo za sigurno i učinkovito terapijsko upravljanje blagim ambulantnim slučajevima covida-19. CAPeo pokazuje izvanredna antivirusna svojstva protiv sojeva gripe A i B i HRV14, a siguran je i za ljude i za životinje - izvijestili su.

Istraživači su sada testirali i kako CAPeo utječe na SARS-CoV-2. U studiji je sudjelovalo 17 pacijenata koji su imali blagi oblik covida, a istraživanje je pokazalo da CAPeo ima učinkovito antivirusno djelovanje i u ovom slučaju.

Primjena 1 ml dnevno 1,5% CAPeo-a u maslinovom ulju značajno je poboljšala opće i lokalne simptome među sudionicima do kraja studije.

Na početku studije, glavni opći simptomi uključuju glavobolju, mialgiju, slabost i vrućicu, u skladu s prethodnim izvješćima, kaže tim. Učestalost ostalih simptoma (uključujući gastrointestinalne, respiratorne) bila je niska, a ozbiljnost blaga.

Studija je pokazala da se većina općih simptoma (glavobolja, umor, vrućica) povukla, a druga istraživanja otkrila su da su glavobolja i umor trajali i nakon 14 dana. Nadalje, većina općih i lokalnih simptoma gotovo su se u potpunosti povukli do kraja prvog tjedna primjenom CAPeo.

Istraživači preporučuju da se CAPeo testira u kliničkim ispitivanjima kako bi se potvrdili njihove nalaze.

Vaša reakcija na temu