Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Inkluzivni piknik ove subote na Zvončacu, evo detalja

Inkluzivni piknik ove subote na Zvončacu, evo detalja

Organizatori su izdvojili pet razloga iz kojih je koristan za mentalno zdravlje

Udruga za inkluziju 'Lastavice' - Split s Rotary klubom Split 305 i uz podršku Rotary kluba Split organizira 'Inkluzivni piknik'. Održat će se u subotu, 25. svibnja, na splitskom Zvončacu.

Dolazak na Zvončac predviđen je između 11 sati i 11.30. Do 12 sati trajat će predstavljanje udruge Lastavice i Rotary kluba. Od 12.30 do 13.45 u planu su sportsko-rekreativne aktivnosti uz hranu. Povratak sudionika do udruge očekuje se u 14 sati. 

Organizatori su izdvojili pet razloga iz kojih je inkluzivni piknik koristan za mentalno zdravlje: 

'1. Boravak na otvorenom: priroda ima terapeutski učinak, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

2. Fizička aktivnost: aktivnosti poput hodanja i igranja lopte potiču oslobađanje endorfina, smanjujući stres i anksioznost.

3.Socijalizacija: Druženje s prijateljima, obitelji i novim ljudima smanjuje osjećaj usamljenosti i izolacije.

4.Uključenost: Piknik je pristupačan svima, promičući osjećaj pripadnosti i jednakosti.

5.Mindfulness i prisutnost: Aktivnosti na pikniku pomažu u smanjenju stresa i povećavaju osjećaj unutarnjeg mira.'

Svjetska je tema rotary godine 2023./24. rad na aktivnom promicanju mira i mentalnog zdravlja na različite načine, pa i kroz podizanje svijesti i dijalog. Stoga je i misao vodilja ove aktivnosti, kako su naveli organizatori, biti usmjeren na mentalno zdravlje skupina koje su u središtu rotary djelovanja - to je ponajprije osnaživanje djece ili skupina sugrađana kojima je naša pomoć najpotrebnija u kontekstu zajednice.

'Organizacija inkluzivnog piknika također podiže svijest o važnosti mentalnog zdravlja u zajednici. Okupljanjem ljudi i poticanjem otvorenog razgovora o iskustvima, piknik stvara prostor za dijalog i podršku, rušeći stigmu povezanu s mentalnim zdravljem. 

Inkluzivni piknik pruža savršen balans između opuštanja, fizičke aktivnosti i socijalne povezanosti, nudeći prijeko potrebnu podršku našem mentalnom zdravlju. Kroz ovu aktivnost ne samo da brinemo o sebi, već i stvaramo jaču, povezaniju i zdraviju zajednicu. Stoga, pozivamo vas da nam se pridružite na inkluzivnom pikniku i zajedno stvorimo okruženje koje potiče i podržava mentalno zdravlje svih nas', poručili su organizatori. 

Vaša reakcija na temu