Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Lijek koji usporava Alzheimera danas bi trebao dobiti zeleno svjetlo u Britaniji!

Lijek koji usporava Alzheimera danas bi trebao dobiti zeleno svjetlo u Britaniji!

U Hrvatskoj boluje oko 70.000 ljudi

Lekanemab, lijek za koji je utvrđeno da usporava Alzheimerovu bolest, trebao bi danas dobiti zeleno svjetlo za korištenje u Velikoj Britaniji, piše Telegraph.

Prvi je to lijek za koji su utvrdili da usporava kognitivno propadanje, i to do 27 posto. U četvrtak bi britanski regulator trebao dati dozvolu da se koristi u ranom liječenju bolesti.  

Stručnjaci se nadaju da će ovo biti ogroman korak u zaustavljanju bolesti. Procjene su da u Hrvatskoj oko 70.000 ljudi boluje od nje, prenosi 24sata

Inače, EMA - Europska agencija za lijekove - prošlog je mjeseca odbila dati licencu za lijek. Tad su predstavnici utvrdili da potencijalne nuspojave (uključujući potencijalno krvarenje u mozgu) nadmašuju učinke lijek, pisao je BBC.

Vaša reakcija na temu