Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Gurkan Erol from Pixabay STRUČNJACI OTKRIVAJU Povećava li konzumacija mesa rizik od dijabetesa?

STRUČNJACI OTKRIVAJU Povećava li konzumacija mesa rizik od dijabetesa?

Evo što kažu

Studija na gotovo dva milijuna ljudi iz 20 zemalja otkrila je vezu s crvenim i prerađenim mesom, poput odreska, slanine i kobasica s dijabetesom.

Iako je istraživanje opsežno i dobro obavljeno, stručnjaci kažu da nije sve crno-bijelo i rezultati ne bi trebali izazvati strah ili paniku. Razumno je ograničiti unos ove vrste mesa, u skladu sa smjernicama zdrave prehrane, kažu, ali studija ne bi trebala izbrisati meso u potpunosti s jelovnika.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology, ima jedno očito ograničenje – ne može dokazati da meso uzrokuje dijabetes, jer je nemoguće u potpunosti odbaciti sve druge čimbenike rizika, poput ostale hrane, nasljednih čimbenika i stila života, piše Ordinacija.

Studije poput ove moraju se oslanjati na to da ispitanici govore istinu i točno se prisjećaju onoga što jedu.

No to ne znači da nalaze treba u potpunosti odbaciti. Oni pridonose slici o tome koja bi hrana – i u kojoj količini – mogla biti dobra ili loša za nas.

Ovo je važna studija koja je, unatoč neizbježnoj promatračkoj prirodi dokaza, vrlo dobro napravljena.

Podaci upućuju na to da bi izbacivanje crvenog i prerađenog mesa iz prehrane moglo ne samo zaštititi ljude od bolesti srca i moždanog udara, već i od dijabetesa tipa 2, bolesti u porastu diljem svijeta, rekao je prof. Naveed Sattar, stručnjak za kardiometaboličku medicinu na Sveučilištu u Glasgowu.

Problem su aditivi i masti

U studiji su se već dvije debele kriške šunke dnevno (50 g) ili mali (100 g) odrezak pokazale kao rizik.

Nalazi oko piletine i drugog bijelog mesa bili su manje jasni.

NHS već savjetuje ljudima koji jedu više od 90 g (kuhana težina) crvenog ili prerađenog mesa dnevno da smanje na 70 g, jer stručnjaci vjeruju da konzumiranje previše prerađenog mesa može uzrokovati rak crijeva.

Međunarodna agencija za istraživanje raka stavlja ga u istu kategoriju rizika kao i pušenje i utjecaj azbesta. Prerađeno meso je modificirano, zbog okusa ili produljenja roka trajanja, a kemikalije i metode koje se koriste, kao što su dimljenje, stvrdnjavanje ili dodavanje soli ili konzervansa, mogu biti faktor rizika.

I dok je meso dobar izvor bjelančevina, vitamina i minerala, ono ponekad sadrži i mnogo zasićenih masnoća koje se povezuju s visokim razinama kolesterola u krvi, čimbenikom rizika za koronarnu bolest srca.

Naše istraživanje pruža do sada najopsežniji dokaz o povezanosti između konzumiranja prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa i većeg rizika od dijabetesa tipa 2. Ono podržava dosadašnje preporuke za ograničavanje konzumacije prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa kako bi se smanjili slučajevi dijabetesa tipa 2 u populaciji, rekla je voditeljica istraživanja, prof. Nita Forouhi sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Kompenzirajte nutrijente

Dr. Mellor je upozorio one koji razmišljaju o smanjenju konzumiranja mesa kako trebaju osigurati da i dalje dobivaju dovoljno vitalnih nutrijenata, poput željeza i vitamina B12 iz zamjenskih namirnica.

Dobri izvori vitamina B12 uključuju:

- mlijeko

- sir

- jaja

- obogaćeni ekstrakti kvasca

- obogaćene žitarice

- obogaćeni proizvodi od soje

Vaša reakcija na temu