Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZNANSTVENIK RAMADAN: Početkom sljedeće godine mogli bi imati dvije milijarde doza cjepiva

ZNANSTVENIK RAMADAN: Početkom sljedeće godine mogli bi imati dvije milijarde doza cjepiva

Dosadašnji rezultati pokazuju kako nije štetno

Hrvatski znanstvenik Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine s Oxforda Newsroomu je rekao kako je na njegovom sveučilištu proizvedeno milijardu doza cjepiva, te pojasnio i tko su prioritetne skupine koje će prve cijepiti te kada bi cjepivo moglo biti dostupno na tržištu.

'Cjepivo je u fazi 3 kliničkog ispitivanja i rezultati koji dolaze do nas pokazuju da je cjepivo sigurno, stvara dobar imuni odgovor i kod svih dobrovoljaca koji su bili izloženi cijepljenju i vrlo je ohrabrujuće. Oxford je napravio ugovor s AstraZenecom, farmaceutskom kompanijom i sve su pripremili da cjepiva budu spremna ako završni rezultati iz kliničke faze 3 pokaže da su dobri i da će cjepivo biti korisno za populaciju' naveo je Ramadan.

Istaknuo je kako su dosadašnji rezultati dobri te da pokazuju da cjepivo nije štetno.

'Mislim da je to prvi povijesni primjer u izradi cjepiva da se s proizvodnjom počelo već za vrijeme kliničke faze 2 zbog toga što su i pretklinička i klinička ispitivanja u fazi 1 i dva pokazala da bi cjepivo moglo biti dobro i da nije štetno za populaciju. Pandemija nas je stavila na koljena ekonomski i društveno i treba se izvući čim prije je to moguće. Tehnologija i znanje za to postoje', istaknuo je.

Kazao je da su razne fondacije ulagale u razvoj cjepiva.

'Kompanija AstraZeneca se obvezala davati cjepivo bez ikakvog profita dok se pandemija ne riješi'.

'Za razvoj cjepiva ne treba neko veliko znanje. Već dugi niz godina poznato je kako se cjepivo radi, samo je dostupna nova tehnologija. Problem je kako će naš organizam odgovoriti na određene vrste cjepiva. Kod ove pandemije dobro je što je puno zemalja i farmaceutskih industrija krenulo u realizaciju cjepiva, to više nije teška znanost. Cjepivo koje se bazira na virusu koji se ne može replicirati, virusu koji je došao iz majmuna, unutra će se samo ubaciti jedan dio sekvence, odnosno genoma virusa SARS-CoV-2. Taj plazmit koji se koristi u oxfordskom cjepivu nije ni prije uzrokovao štetnost tako da nema nikakve bojazni da će ovo cjepivo uzrokovati neku veliku štetnost za ljudski organizam', pojasnio je Ramadan.

U rujnu je AstraZeneca objavila da je ispitivanje privremeno zaustavljeno zbog bolesti jednog sudionika.

'Postoji korelacija i znanstveni podaci, ne možemo se baviti pseudo-znanosti. U kliničkoj fazi 3 u nekoliko zemalja svijeta cijepljeno je oko 30 000 ljudi, 20 000 cjepivo i 10 000 fiziološkom otopinom kao placebo. Kad imate 30 000 ljudi, bilo kakve zabilježene promjene kod njih dovode do zaustavljanja kliničke studije. Da je bilo tko od pacijenata obolio od bilo koje bolesti, kliničko istraživanje se zaustavlja. U ovom slučaju se zaustavilo jer je pacijent obolio od mijelitisa, na kraju se dobro oporavio. Taj pacijent je iz kontrolne grupe što znači da je njemu ubrizgana samo fiziološka otopina, što pokazuje da to nije zbog cjepiva', objasnio je Ramadan.

Kazao je da su ispitivanja i na životinjama i sadašnja klinička ispitivanja pokazala da se stvara imuni odgovor.

'Cijepljenje trenira naš organizam da stvara imuni odgovor. Ne možemo još vidjeti jesu li ti pacijenti koji su stvorili imuni odgovor zaštićeni od razvoja covida-19'.

'Cjepiva su gotova, ona su spremna. Oxford je napravio jedan korak naprijed zbog povezivanja s farmaceutskom kompanijom i ta su cjepiva već proizvedena. Koja je točna količina koja je sada u ampulama, ne mogu reći, ali prema informacijama koje čujem od kolega spremno je oko milijardu doza. AstraZeneca kaže da ako sve bude dobro već početkom sljedeće godine bi mogli imati oko dvije milijarde doza. Glavni će problem biti distribucija cjepiva po svijetu, njegovo skladištenje, cijepljenje populacije i stvaranje imuniteta. Britanija će imati prioritet u tome, prvo će britanski građani koji žive ovdje imati prioritet, i to prvo one ugrožene skupine. Krenut će se prvo s cijepljenjem u domovima zdravlja, starije ljude koji su najugroženiji i zdravstvene radnike koji rade s pacijentima koji su ugroženi', istaknuo je Ramadan.

Osvrnuo se i na druga cjepiva koja proizvode i druge zemlje diljem svijeta.

'Mislim da su sva ta cjepiva dobra. Covid-19 je vrlo blaga bolest, većina populacije, pogotovo mlađe, niti ne zna da je preboljela covid. Ne znamo koja tehnologija i koje cjepivo će pokazati kakav odgovor kod ljudi određenih dobnih skupina. Može se pokazati da će oxfordsko cjepivo biti odlično za stariju populaciju, da će američko, rusko ili kinesko biti bolje cjepivo', kazao je Ramadan.

Smatra da je prednost to što će postojati više cjepiva protiv koronavirusa.

'Imat ćemo različita cjepiva, neće biti monopola niti farmaceutskih kompanija'.

Komentirao je i trenutnu situaciju s koronavirusom u Velikoj Britaniji.

'Britanska vlada radi vrlo dobro. Britanija je specifična, ima oko tri do četiri puta manje bolničkih kreveta nego Njemačka na 100 000 stanovnika. Ako napravite i dodatne bolnice, neće biti dovoljno medicinskog osoblja. Zbog toga Britanija prelazi na jedan parcijalni lockdown. U onim gradovima i regijama u kojima je veća transmisija virusa trebaju biti žešće mjere', smatra Ramadan.

Kazao je i kada, ako rezultati budu dobri, cjepivo može biti dostupno na tržištu.

'Cijepljenje oko Božića predikcija je voditelja studije na Oxfordu Adriana Hilla koji vjeruje u to. To cjepivo mora proći sve regulative. Ako sve bude dobro, moglo bi se očekivati da u proljeće ili ljeto da cjepivo bude na tržištu, odnosno dostupno u Europskoj zajednici', pojasnio je Ramadan.

Vaša reakcija na temu