Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DIOKLECIJANOVA AMFORA Kuhari mlađe generacije odmjerit će snage na natjecanju koje je povodom 1700 godina Splita utemeljio Miro Bogdanović

DIOKLECIJANOVA AMFORA Kuhari mlađe generacije odmjerit će snage na natjecanju koje je povodom 1700 godina Splita utemeljio Miro Bogdanović

Na prvim natjecanjima jela su pripremali današnji prvaci dalmatinske kuhinje

Šesta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija u izdvojenom dijelu natjecanja, održat će se u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskom Spinutu. Profesionalni kuhari borit će se za medalje, pehare i druge nagrade u dvije kategorije - spremanju srdela za toplo ili hladno predjelo te u pripremi 'morske divljači' (svježi ili sušeni morski pas, mačka, golub, raža i sl.). Predstavnici medija, pak, natjecat će se u spremanju palamide na velikim gradelama, na kojima će također pripraviti prilog i umak.

- Amfora se planira u predblagdansko vrijeme kad se većina kuhari odmara od napornih sezona i spremna je za prezentacije svojih umijeća i receptura na bazi autohtonih namirnica. To je jedino natjecanje koji organiziramo, a da nije međunarodnog karaktera, dakle, prilika da bez stresa u ugodnom i prijateljskom okruženju kolege odmjere svoja znanja i vještine. Ova manifestacija je i prilika da predstavnici medija koji prate naše aktivnosti i natjecanja, zabave se roštiljajući, da se okušaju u onom o čemu inače izvještavaju. Naći će se i koja porcija više i za naše susjede iz Spinuta kako bi probali što se radi u ŠKMER-u – najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec, inače voditeljica ŠKMER-ove Kuharske akademije.

Prve dvije Dioklecijanove amfore održane su 2005. i 2007. godine na inicijativu Mira Bogdanovića povodom 1700. godišnjice grada Splita, a s namjerom da se očuvaju posebnosti dalmatinske kuhinje. Na prvoj je pobijedio Pero Savanović, drugoplasirani je bio Hrvoje Zirojević, a treće mjesto osvojio je Soniboy Grgin. Na drugoj Amfori zlato je pripalo Božidaru Cvjetkoviću i Robertu Račiću iz cavtatske konobe Galije. 

Nakon višegodišnje stanke manifestaciju je ponovo pokrenulo 2016. godine novo vodstvo udruge i od tada se održava redovito kako bi se mladim profesionalnim kuharima omogućilo da pokažu kako se snalaze u lokalnoj gastronomiji i namirnicama koje se vežu uz Split i okolicu. 

Vaša reakcija na temu