Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Damira Kalajžić FOTOGALERIJA Završio Split Calling - festival koji je ulice grada pretvorio u pozornicu

FOTOGALERIJA Završio Split Calling - festival koji je ulice grada pretvorio u pozornicu

Trajao je dva dana

Drugo izdanje festivala suvremenog cirkusa i umjetnosti na otvorenom, Split Calling 2024, uspješno je završeno. Tijekom dva dana, brojna publika imala je priliku uživati u jedinstvenim predstavama, performansima, okruglom stolu i druženjima.

Ovogodišnji Split Calling ponudio je bogat program koji je obuhvatio razne discipline, od suvremenog cirkusa, fizičkog teatra, klaunerije do sound-arta, performativnih šetnji i prostornih instalacija. Publika je imala priliku upoznati rad domaćih i stranih umjetnika, te doživjeti jedinstvenu atmosferu koja je obilježila ovaj festival.

Neposredno pred početak festivala, tijekom četiri dana intenzivnog rada, polaznici radionice 'Letters to the neighborhood' su kreirali intervencije koje su se tijekom festivala spojile u jedinstvenu inspirativnu performativnu šetnju gradskom jezgrom, kao svojevrsno pismo gradu opterećenog turistifikacijom, gentrifikacijom i monokulturnom transformacijom sadržaja.

Umjetnički kolektiv iz Njemačke, Klub Girko oduševio je dirljivom i senzibilnom izvedbom u kojoj izvođač pleše s padajućim i uspravnim štapovima od bambusa, manipulirajući očekivanjima publike koju uvodi u svijet varljivih zvukova i vizualnih trikova te brišući granice između izvođača i publike.

Klaunska predstava Sapiens Sapiens, francuske kompanije Sur le vif Splićane je odvela u svijet neočekivanih iznenađenja. Dva klauna, obučena u grmove od kojih je jedan željan istraživanja, a drugi jednostavno proždrljiv, navela su publiku da preispita vlastite želje i motivacije dok gledaju svoj odraz u tim komičnim likovima.

Njemačka umjetnica Zinnia Nomura koja je pred festival bila na umjetničkoj rezidenciji kod Cirkus Kolektiva, ujedno i organizatora Split Calling festivala, predstavila se svojim radom u nastajanju. Njen rad istražuje što se krije iza sjajne fasade društvenih mreža i kako društveni stereotipi, posebno oni vezani uz rod i rasu, utječu na naše samopoimanje, a sve kroz akrobacije, ples i humor.

Posljednja ovogodišnja izvedba je bio višemedijski projekt koji istražuje temu tranzicije. U suradnji s lokalnom zajednicom umjetnik Mado Sirra je izradio prostorno-zvučnu instalaciju koja rezonira s ciljem festivalskog programa, a to je obogatiti teritorije centra grada novim slojevima značenja. Bijeli baloni različitih veličina postavljeni na pročeljima, krovovima, zidovima, stubištima, balkonima, ogradama, u rukama prolaznika bili su tu da pokrenu dijalog, a zatim su ispuhani i izbušeni, kako bi se tim činom privukla pozornost na izazove s kojima se društvo i grad suočavaju.

Okrugli stol je okupio aktere s nezavisne scene koji svoje umjetničko stvaralaštvo izražavaju u javnom prostoru kao autori, izvođači, kustosi, umjetnički direktori, producenti... Iskustva, znanja i ideje djelovanja u javnom prostoru iz različitih perspektiva podijelili su Jorge Durán Roldós, Gildo Bavčević, Kristina Lovrić, Nikola Mijatović, Dora Komenda i Antonia Cvitan Vuletić.

Festival je završio uz brojnu publiku na Pazaru koja se družila i plesala uz novoosnovani amaterski bend Promaya i selekciju plesnih ritmova DJ Indlovua.

Vaša reakcija na temu