Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Vedran Metelko Gibonnijev album 'Judi, zviri i beštimje' objavljen na vinilu 25 godina od izdavanja

Gibonnijev album 'Judi, zviri i beštimje' objavljen na vinilu 25 godina od izdavanja

Jedan od najuspješnijih domaćih albuma

'Judi, zviri i beštimje', peti Gibonnijev studijski album objavljen 1999. godine, 25 godina kasnije dobio je i svoje dugoočekivano izdanje na vinilu.

Album koji je u mnogočemu označio prekretnicu u Gibonnijevoj karijeri iznjedrio je cijeli niz uspješnih pjesama poput 'Činim pravu stvar', 'Divji cvit', 'Projdi vilo', 'I ja ću budan sanjati' (duet sa Vannom), 'Posoljeni zrak i razlivena tinta', te naslovnu 'Judi, zviri i beštimje', koje i četvrt stoljeća kasnije, ne samo traju, te su postale dio antologijske pjesmarice domaće glazbe, već iz godine u godinu osvajaju nove generacije publike. Na čak osam pjesama gitaru je odsvirao Vlatko Stefanovski, koji će od ovog izdanja, poput Nikše Bratoša, postati Gibonnijev redoviti suradnik, a klapa Cambi otpjevala je a capella verziju pjesme 'Projdi vilo'.

''Judi, zviri i beštimje' bio je moj prvi album za tada mladu nezavisnu kuću Dallas Records. To je bila i godina za nove početke. Prvi album koji sam u cijelosti radio sa Nikšom Bratošem kao producentom i Ozrenom Kanceljakom kao poslovođom. Bilo je tu puno entuzijazma kod suradnika, a i ja sam plutao u plodnoj vodi neočekivanog nadahnuća. Sjećam se da sam pisao u raspoloženju kao da mi je to debitantski album i kao da se ništa od onoga ranije nije dogodilo, bez balasta minulog rada. Trag albuma mjerim po tome koliko pjesama ostane na životu kad se prašina i barut raziđu, koliko se ti možeš poistovjetiti s tom pričom kao da je bila danas, a ne u prošlom stoljeću', izjavio je Gibonni.

'Judi, zviri i beštimje' osvojio je i tada rekordnih 7 nagrada Porin, uključujući one za album godine, najbolji album pop glazbe, pjesmu i hit godine (Činim pravu stvar),  najbolji aranžman (Divji cvit), snimku te najboljeg producenta (Nikša Bratoš).

Album je  po objavi prodan u dijamantnoj nakladi od preko 60.000 primjeraka te je time jedan od najuspješnijih domaćih album u proteklih četvrt stoljeća. Povodom 25 godišnjice izdanja, album je u remasteriranoj verziji objavljen u ograničenoj prvoj nakladi na prozirnom vinilu sa efektom. Naruči svoj primjerak u Dallas web shopu

Vaša reakcija na temu