Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press HAZU SPLIT Svečano otvorenje Trideset četvrtih Marulićevih dana

HAZU SPLIT Svečano otvorenje Trideset četvrtih Marulićevih dana

U nedjelju, 21. travnja

Svečano otvorenje znanstvenog, književnog i izdavačkog programa Trideset četvrtih Marulićevih dana koji održat će se u nedjelju 21. travnja u 17 sati u Zavodu HAZU, Palača Milesi Trg braće Radić 7. Prigodno će se obratiti Josip Vrandečić, u ime Književnoga kruga Split, Kažimir Hraste, u ime HAZU i Hrvojka Mihanović-Salopek, u ime Društva hrvatskih književnika.

U ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine u 8.30 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31, Split; pozdravne riječi na otvorenju skupa Colloquium Marulianum XXXIV: Marko Marulić i hrvatska renesansa uputit će Marko Trogrlić, predsjednik Književnog kruga Split, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH.


Predstavljanje prvog engleskog prijevoda Marulićeve Davidijade upriličit će se isti dan, u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici, Ruđera Boškovića 31, Split.  Prevoditelj Edward Mulholland se prije dvadesetak godina susreo s Marulićem i njegovim djelom te započeo s prevođenjem Davidijade. Rad intenziviran u proteklih šest godina urodio je plodom, ovim izdanjem koje je prvi prijevod ovog spjeva na engleski jezik te općenito prvi nehrvatski prijevod. 

Pozdravni govor održat će Ana Utrobičić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu, a izdanje će predstaviti Neven Jovanović, Jeroen De Keyser i predvoditelj Edward Mulholland.

Nakon predstavljanja Davidijade uslijedit će otvorenje izložbe 'Marko Marulić, splitski začinjavac i europski humanist' te predstavljanje prigodnih publikacija (Marulus tuus i katalog, KKS-Marulianum) u Sveučilišnoj knjižnici.

Prigodnim govorom okupljenima će se obratiti Mihaela Kovačić i Luka Marković.

Na poveznici provjerite cjelokupni program događanja Trideset četvrtih Marulićevih dana.

Vaša reakcija na temu