Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otvara se izložba Gorana Radoševića: Metastatika u sklopu ciklus NMG@PRAKTIKA

Otvara se izložba Gorana Radoševića: Metastatika u sklopu ciklus NMG@PRAKTIKA

Autor na arhitekturu gleda kao na organsku, živu formu koja je u suživotu s čovjekom, a kojoj pridodaje scenografski karakter uz vizualiziranje njenog novog života

U četvrtak, 14. ožujka, s početkom u 20 sati otvara se izložba Gorana Radoševića 'Metastatika', u sklopu sedme godine ciklusa NMG@PRAKTIKA u Domu mladih Split. Izložba je otvorena do 21. ožujka, a može pogledati svaki dan od 20 do 22 sati.

Goran Radošević rođen je 1988. godine u Splitu. Završio je preddiplomski studij vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. i diplomski studij animiranog filma pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine. Sudjelovao je na brojnim izložbama i filmskim festivalima. Sudjelovao je na više studentskih radionica, te održao nekoliko radionica za djecu i mlade. Živi i radi u Splitu kao nezavisni ilustrator i animator.

Interdisciplinarni projekt autora Gorana Radoševića sastoji se od tri dijela, serije od 10 ilustracija splitskih modernističkih objekata te proznog komentara i pseudo-stručnog opisa za svaku od ilustracija, objedinjenih u umjetničkoj knjizi naziva Metastatika. Već u nazivu izložbe autor nam daje naslutiti važnost odnosa promjene i postojanosti te nas u kombinaciji s pogledom na ilustracije navodi kako nije riječ o radovima koji se primarno bave kritikom ili pohvalom, već prikazuju osoban odnos autora spram odabranih lokacija, impresiju i sjećanja.

Autor na arhitekturu gleda kao na organsku, živu formu koja je u suživotu s čovjekom, a kojoj pridodaje scenografski karakter uz vizualiziranje njenog novog života. Proces izrade ilustracije nalikuje na pravo zidanje, izgradnju zamišljene, osobne scenografije s realnim ishodištem. To ishodište je već sada uglavnom u izmijenjenom stanju, ali nastavlja živjeti na ovaj ili onaj način u splitskom urbanom tkivu.

Arhitektonske objekte Radošević zabilježava fotografijom, uvodi ih u kompjuterski prostor gdje ih ne obrađuje kao takve već gradi i oblikuje ispočetka - u programima za 3D modeliranje, a onda ih 2D digitalnim tehnikama dovršava do konačne ilustracije. Zatim ih printa u forme plakata - otvorene za čitanje/interpretaciju s određenom scenom i pričom. S dozom humora, cinizma i ironije prikazuje scene iz života koje potkrepljuje proznim tekstovima. Kao kontrast proznim tekstovima prilaže i tekstove o zanimljivim činjenicama i anegdotama vezanima za pojedinu lokaciju ili objekt.

Vaša reakcija na temu