Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splićani obilježavaju 160. obljetnicu rođenja dr. Ante Trumbića

Splićani obilježavaju 160. obljetnicu rođenja dr. Ante Trumbića

Svečana akademija bit će upriličena u srijedu

Nakon što je danas položeno cvijeće na rodnu kuću dr. Ante Trumbića (17. 5. 1864. - 17. 11. 1938.) u Radunici, u srijedu, 22. svibnja u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici upriličit će se svečana akademija povodom 160. obljetnice rođenja ovog velikog splitskog političara i gradonačelnika. Obilježavanje obljetnice rođenja dr. Trumbića zajedno organiziraju Muzej grada Splita i Društvo prijatelja kulturne baštine Split. 

Nakon pozdravnih riječi koje će uputiti Vesna Bulić Baketić, dipl. hist. art., ravnateljica MGS-a, dr. sc. Danka Radić, predsjednica DPKB-a te akademik Kažimir Hraste, autor spomen-ploče na Trumbićevoj rodnoj kući održat će se i predavanja.


Dr. sc. Marijan Čipčić održat će ga na temu 'Prijateljstvo i politička suradnja Ante Trumbića i Ivana Meštrovića', a Darka Perko Kerum, viša kustosica na temu 'Ante Trumbić u umjetnosti'.

'U proteklih nekoliko godina dr. Ante Trumbić ponovno je došao u fokus domaće stručne publike, ali i cjelokupne javnosti. Organiziran je niz prigodnih izložbenih i drugih manifestacija a tiskano je i nekoliko opsežnih publikacija koje osvjetljavaju njegovo političko i društveno djelovanje. Ovom svečanom akademijom sa zadovoljstvom nastavljamo čuvati uspomenu na jednog od najistaknutijih Splićana s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća', poručuju organizatori.

Autorica plakata je Dina Vuletin Borčić, viša restauratorica.

Vaša reakcija na temu