Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO 'Hotel Zagorje' - najnagrađivanija predstava 31. Marulićevih dana

VIDEO 'Hotel Zagorje' - najnagrađivanija predstava 31. Marulićevih dana

Dobila je čak pet nagrada

Večeras je završio Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Prije nego što je dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja proglasio Festival zatvorenim, objavljene su i dodijeljene festivalske nagrade. 

Predstava 'Hotel Zagorje' zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella dobila je čak pet nagrada Marul kao i nagradu medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, a najveću prosječnu ocjenu gledatelja Festivala dobila je predstava 'Francuzica' HNK Split.

'Hotel Zagorje', autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella najbolja je predstava u cjelini po odluci Ocjenjivačkog suda 31. Marulićevih dana. Za režiju iste predstave Marula je dobila redateljica Anica Tomić, kojoj je, zajedno s Jelenom Kovačić pripao i Marul za najbolju kazališnu dramatizaciju predstave. Dijana Vidušin dobila je Marula za kreaciju uloge Ivane, a Igor Vasiljev video-projekcije i scenografiju predstave 'Hotel Zagorje'. Dijanu Vidušin za najbolje glumačko ostvarenje Festivala nagradio je i žiri čitatelja medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija.

Nagrade Marul, osim Dijane Vidušin, dobili su i Ines Bojanić za uloge Babice i Roze u predstavi 'Gruntovčani' te za ulogu Patricije u predstavi 'Umri ženski', obje u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, te Matija Šakoronja za ulogu Dudeka u predstavi Gruntovčani. Nagradu Marul za najbolji suvremeni dramski tekst festivalske predstave ocjenjivački sud 31. Marulićevih dana odlučio je - ne dodijeliti.

Obrazloženja nagrada Marul:

'Nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini na 31. Marulićevim danima dodjeljuje se predstavi 'Hotel Zagorje' Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella

Predstava Hotel Zagorje vehementno je bljesnula na ovogodišnjem festivalu hrvatske drame opravdano zauzimajući visoko mjesto na ljestvici prikazanih predstava. Autorski projekt precizno fokusiran na temu i izvedbu, režija smisleno i kreativno prati sve silnice priče stavljajući u prvi plan sjajne  glumačke kreacije snažnih glumačkih osobnosti Dijane Vidušin, Ksenije Pajić, Perice Martinović, Bojane Gregorić Vejzović, Lane Menige, Antonije Stanišić Šperanda i Tene Nemet Brankov te autorski tim koji svojim kreativnim angažmanom doprinosi dojmljivoj i katarzičnoj izvedbi.

Nagrada Marul za najbolju režiju na 31. Marulićevim danima dodjeljuje se Anici Tomić, za režiju predstave 'Hotel Zagorje'.

Režija Anice Tomić nadahnuto, hrabro i više nego umješno objedinjuje sve elemente kazališnog čina u značenjski i emocionalno bogatu umjetničku cjelinu. Njezin izvanredan rad s glumačkim ansamblom u kojem sve glumice i jedan glumac ostvaruju punokrvne i životne uloge, naročit tempo i ritam predstave postignuti brzim izmjenama psiholoških dinamika u suglasju s uporabom glazbe, svjetla, scenografskih elemenata i video projekcija, čine gledanje predstave 'Hotel Zagorje' nezaboravnim kazališnim iskustvom.

Nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje u kategoriji scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, originalna glazba… osvojio je Igor Vasiljev za video projekcije i scenografiju, u predstavi 'Hotel Zagorje', Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Scenografija i video-projekcije Igora Vasiljeva isprva djeluju nenametljivo i skromno, da bi prema kraju predstave, u iznenađujućim dramaturško-redateljskim promjenama, poprimile obilježja monumentalne metafore unutarnjih ljudskih stanja: strahova, gubitka, previranja, iščekivanja, ljubavi i nade. Karakter i značenjsko bogatstvo ovih elemenata predstave 'Hotel Zagorje' urezuju se u svijest gledatelja gotovo kao metafizička objava.

Nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Dijana Vidušin, za ulogu Ivane u predstavi 'Hotel Zagorje', Ines Bojanić za uloge Babice i Roze u predstavi 'Gruntovčani' te Patricije u predstavi 'Umri ženski' i Matija Šakoronja, za ulogu Dudeka u predstavi Gruntovčani.

Obrazloženja: 

Dijana Vidušin dobila je Marula za glumačko ostvarenje zbog uvjerljivo dočarane dubine neizvjesnosti iz koje se protagonistica bezuspješno pokušava iskopati, i dalje, desetljećima, iščekujući oca, službeno ubilježenog u rubriku 'nestali u Domovinskom ratu'.

Ines Bojanić, stvorila je snažnu glumačku energiju uloženu u podjednako dojmljivo igranje triju potpuno različitih junakinja iz, samo naizgled nevažnoga, 'drugog plana'.

Matija Šakoronja zaslužio je ovu nagradu zbog vještine kojom se uspio othrvati izazovu kopiranja svima znanog predloška, a ipak, u sasvim novom kontekstu, zadržati njegov karakter naivnog, dobrodušnog sanjara.

Nagrada Marul za najbolju kazališnu dramatizaciju dodjeljuje se Anici Tomić i Jeleni Kovačić, za predstavu 'Hotel Zagorje', autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella

Odluka da se priča o sudbini jedne desetogodišnje djevojčice ispriča iz ženskog fokusa intrigantna je dramaturška okosnica koja obilježava predstavu. Pratimo priče majki, bake, prijateljica i protagonistice Ivane koje razotkrivaju njihove  tužne ali jake živote u borbi s nesrećom koja ih je snašla. Iz romana Ivane Bodrožić selektiraju priče podatne kazališnoj poetici te stvaraju autorski projekt fragmentarne dramaturgije koja ima snažnu i prodornu poruku.'

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Željka Turčinović, teatrologinja, predsjednica žirija, Renato Baretić, književnik, Goran Golovko, redatelj, Andrea Mladinić, glumica, i Mladen Radovniković, kostimograf.

Gledatelji Marulićevih dana ocjenama od 1 do 5 ocjenjivali su viđene predstave, a najvišu prosječnu ocjenu od čak 4,96 dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka HNK Split u izvedbi i režiji Snježane Sinovčić-Šiškov i Trpimira Jurkića. Prosječna ocjena publike svim predstavama bila je visokih 4,54.

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije - obrazloženje nagrade medijskog pokrovitelja:

'Dijana Vidušin je u ulozi Ivane postigla najviše što glumica može postići – gledatelj nema osjećaj da glumi. Dijana postaje Ivana koja nevjerojatno moćno i dojmljivo spoja patnju i nadu više puta zgaženog Vukovara i njegovih žitelja. Iznijansiranim verbalnim izričajem te suverenim vladanjem scenom i scenskim pokretom, ostvarila je 'neopisivu lakoću glume o teškoći postojanja'.

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije odlučivao je u sastavu: Željka Škaričić, Maja Dvornik, Ante Župa i Ivanka Ivančević. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 31. Marulićevim danima dodijelilo je Dijani Vidušin za ulogu u predstavi 'Hotel Zagorje'.

Nagrađenima su uručene nagrade Marul, skulpture akademskog kipara Kažimira Hraste, a dobitnici nagrade čitatelja Slobodne Dalmacije pripada skulptura Nives Čičin-Šain.

Na 31. Marulićevim danima, koji su bili posvećeni obilježavanju 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, 'Judite' Marka Marulića, u konkurenciji za nagrade izvedeno je 11 predstava. Izbornica Gordana Ostović izabrala je 13 hrvatskih drama, a dvije zbog produkcijskih i zdravstvenih razloga nisu mogle biti odigrane.

Vaša reakcija na temu