Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zvonik Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske u novom dekorativnom ruhu

Zvonik Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske u novom dekorativnom ruhu

Spoj tradicije i umjetnosti

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj i gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Marinko Vukman, potpisali su ugovor o financijskoj potpori osvjetljenja zvonika Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Ovim je činom označen početak završetka Projekta nove dekorativne rasvjete na Zvoniku Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Osvjetljenje zvonika predstavlja spoj tradicije i suvremene umjetnosti, integrirajući svjetlost kao ključni element u javnom prostoru. Kroz inovativno korištenje svjetlosti, projekt ne samo da revitalizira povijesni spomenik, već i doprinosi kulturnom i vizualnom identitetu grada Sinja. 'Ovo je izvrstan primjer kako suvremena umjetnost može obogatiti i naglasiti vrijednosti kulturne baštine, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti', poručeno je.

Zvonik, koji simbolizira svjetionik vjere, nade i identiteta Sinja, dobit će novu dimenziju kroz suvremeni sustav rasvjete koji će dodatno naglasiti njegovu važnost za lokalnu zajednicu i posjetitelje. Kao jedan od najfotografiranijih simbola Sinja, zvonik je oduvijek bio ključna točka povezivanja franjevaca i vjernika. Sada će biti obasjan svjetlom koje prati liturgijsku godinu, čime će se dodatno dočarati bogatstvo vjerskih običaja i blagdana:

-  Bijela svjetlost: Božić i božićni blagdani
-  Crvena svjetlost: Cvjetnica, Duhovi, blagdani mučenika, zavjetne mise
-  Zelena svjetlost: Vrijeme de tempore
-  Ljubičasta svjetlost: Došašće i korizma
-  Crna svjetlost: Veliki petak, mise za pokojne

Projekt će se realizirati korištenjem visokoperformansnih svjetiljki. Svaka je svjetiljka pažljivo postavljena kako bi se osigurala optimalna osvijetljenost te zaštita od vandalizma. Cjelokupni je koncept u potpunosti definiran i spreman za realizaciju.

Grad Sinj financirao je ovaj projekt s ukupno 17.000 eura, čime je osigurano da Zvonik Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske zasja u novom svjetlu. Ovim projektom Grad Sinj nastavlja tradiciju očuvanja i promicanja kulturnih, vjerskih i turističkih vrijednosti Sinja.

Zvonik Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske nije samo vjerski simbol, već i turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Nova rasvjeta dodatno će obogatiti vizualni identitet zvonika, stvarajući jedinstveni doživljaj za turiste, a vjernicima omogućiti dublje duhovno iskustvo. Osim što će osvijetljeni zvonik biti prepoznatljiv simbol Sinja, on će poslužiti i kao svjetionik vjere, ufanja i nade za sve posjetitelje Svetišta.

Projekt rasvjete izradila je tvrtka Lumigea, pod vodstvom priznatog kreatora svjetla i interijera Ranka Skansija, dok je za elektroinstalacije bio zadužen Mario Šarić iz Zagreba, stručnjak za elektrorasvjetu. Svečano otvaranje nove rasvjete Zvonika očekuje se pred blagdan Velike Gospe.

Vaša reakcija na temu