Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović JAVNO DOBRO O TUNELU 'Devastacija Kozjaka od strane onih koji s našom kulturnom baštinom i kolijevkom Hrvata nemaju nikakve veze'

JAVNO DOBRO O TUNELU 'Devastacija Kozjaka od strane onih koji s našom kulturnom baštinom i kolijevkom Hrvata nemaju nikakve veze'

'Godinama planiraju i vrše atak na taj Bogom dan prostor'

Gradski vijećnik grada Kaštela i član stranke 'Javno dobro' Željan Jurlina potpisuje priopćenje vezano za cestovni tunel iznad grada KaštelaReakciju stranke i odgovor vijećnika povodom izjave gradonačelnika Kaštela, Denisa Ivanovića sa tiskovne konferencije za novinare, prenosimo u cijelosti.

'Osim niza izrečenih neistina, kontradiktornih stavova i laži, gradonačelnik je po našem mišljenju koristio i dosta uvredljivi vokabular jer predstavnici lokalne zajednice, svejedno političari ili predstavnici Građanske inicijative, sasvim sigurno nisu 'ekipa', niti su 'bloketi' s kojima se može trgovati. Možda je to normalno u njegovoj stranci ali sasvim sigurno nije u Gradu kojem dotični vrši dužnost gradonačelnika.

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik se tako pozvao na javni uvid iz 2020. i potom postavio pitanje zašto se onda nije valjano reagiralo? Stoga sam dužan odgovoriti sljedeće. Mnogi od nas su reagirali ali nažalost nisu reagirali predstavnici gradske vlasti. Nitko od njih ne samo da nije nazočio javnom uvidu Studije utjecaja na okoliš, niti su uvažili plebiscitarno nezadovoljstvo doslovno svih uključenih u tu raspravu, nego su je dodatno, pod alibijem korone, istu htjeli po svaku cijenu izbjeći. Na njihovu žalost to smo izlaganje doslovno isprovocirali mi kao udruga KEKS - Javno dobro i dapače, osobno sam na tom javnom izlaganju obavijestio sve nazočne kako smo kao udruga spremni pokrenuti upravni spor s HC i pri tome pozvao sve zainteresirane da nam se u tome pridruže. Nažalost tada nije bilo sadašnje ove građanske inicijative, a uz to su isto tako Sućurački i Kambelovski MO bili u rukama HDZ-a tako da je to završilo onako kako je završilo i kako je po njima moralo završiti.

Politički!

Glede te famozne trase u istraživanju ili trase preko K. Sućurca vidjeli smo taj dopis gradonačelnika u kojem se navodi kako isti županiji 'predlaže' skidanje te trase, a s druge strane MO K. Sućurca nakon održanog javnog skupa s mještanima donosi zaključak u kojem stoji da MO 'zahtjeva' da se ta trasa skine i svih prostornih planova.

Dapače, ne radi se o trasama i isključivom problemu K. Sućurca, K. Kambelovca i K. Lukšića, nego se radi o problemu Grada Kaštela i kompletnoj devastaciji Kozjaka i to od strane onih koji s našom kulturnom baštinom i kolijevkom Hrvata na koju se svi Kaštelani generacijama povijesno pozivaju, nemaju doslovno nikakve veze.

Dapače, godinama planiraju i vrše atak na taj Bogom dan prostor, svejedno radilo se o solarima, vjetroparkovima, budućim elitnim vilama i dr. za čije planove projekt te ceste zapravo predstavlja tek preduvjet daljnje devastacije i materijalne eksploatacije i to od strane vrlo uske interesne klike.

Navesti samo raniji primjer davanja u koncesiju sućuračkog Gaja (96. tisuća m2) kojeg je vjerujem ta ista interesna klika svojedobno trebala dobiti na 50 godina. Međutim, našom reakcijom i pritužbom resornom ministarstvu taj je natječaj ipak povučen.

S druge strane izjava koju držimo ključnom, a izrekli su je članovi Građanske inicijative Spasimo Kozjak i Kaštela glasi: 'Dragi Kaštelani, ne bojte se, ovo su naša Kaštela, nemamo tri života, ne dajmo ono što smatramo da nije u redu'. Iako sve manje, činjenica da se ljudi nažalost još uvijek boje, a koliko vidimo uz uvrede, neprimjereni vokabular i laži gradonačelnik već sada ide i s određenim prijetnjama.

U tom smislu poručili mu da povuče paralelu s izgradnjom ceste Dubrovnik – Čilipi gdje je projekt zaustavljen jer je gradonačelnik stao na stranu lokalne zajednice. Činjenica da HC svu svoju infrastrukturu ipak grade na korist JLS, a ovdje ne samo što nema šireg interesa i općedruštvene koristi, nego se ljude apsolutno ne pita za mišljenje, a još manje se ono uvažava.

U okvirima takve stranačke bahatosti i političke isključivosti ne rješava se ništa. Stoga pozivamo gradonačelnika da ne izigrava posrednika u preprodaji zemljišta, već da budite predstavnik svih stanovnika Grada Kaštela. Ne svoje stranke, a posebno ne zemljišnih prekupaca ili vrlo uske skupine interesnih politikanata!'

Vaša reakcija na temu