Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Karlovac bi mogao biti prvi hrvatski grad koji će se grijati iz geotermalnih izvora

Karlovac bi mogao biti prvi hrvatski grad koji će se grijati iz geotermalnih izvora

'Dosadašnja istraživanja pokazala su da bi temperatura vode u podzemlju mogla biti 126 Celzijevih stupnjeva'

Grad Karlovac počinje s pripremnim radovima na bušotini geotermalnog izvora, javlja HRT.

Prvi u Hrvatskoj planira se grijati na toplu vodu. Za to su, osim radova na bušotini, već odrađeni i poslovi na izmjeni vrelovodnih cijevi. Pretpostavlja se da se na 2 i pol kilometra dubine nalazi izvor vode s temperaturom od 126 stupnjeva Celzijevih...

Šuma Šumbar jedno je od potencijalnih nalazišta vruće vode na području Karlovca. Upravo tu počinju radovi na pripremi terena za istražnu bušotinu. 

'Istražna bušotina je na ovoj lokaciji predviđena, nakon godina mjerenja, istraživanja, skupljanja podataka, tako da je ova lokacija već određena. Dubina će biti nešto više od 2 i pol kilometra', kaže Vlatko Kovačić, direktor tvrtke Geotermika.

'Dosadašnja istraživanja pokazala su da bi temperatura vode u podzemlju mogla biti 126 Celzijevih stupnjeva. Davanja bi trebala biti oko 7000 kubnih metara na dan', kaže voditelj projekta Boris Vrbanac.

Plan je da se tom vodom griju korisnici gradske toplane. 

'Gradska toplana je kroz dosad provedeni projekt revitalizacije vrelovodne mreže napravila pretpostavke da se uvedu obnovljivi izvori u centralni toplinski sustav grada Karlovca', kaže direktor Toplane Karlovac Zdravko Eremić.

Prostornim planom već je predviđena trasa dovoda geotermalne vode u Karlovac. 

'Kad uspijemo dovesti tu geotermalnu vodu do naše toplane, mi ćemo biti jedini grad u Hrvatskoj, vjerujem i na ovom prostoru, gdje centralni toplinski sustav koristi obnovljive izvore energije', kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Zasad je novac osiguran samo do ove faze, dakle do uređenja bušotinskog prostora. Za ostatak posla treba još pronaći izvor financiranja, piše HRT.

Vaša reakcija na temu