Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Konferencija 'Budućnost energetskih zajednica na otocima' okupila preko 70 otočana iz Europe

Konferencija 'Budućnost energetskih zajednica na otocima' okupila preko 70 otočana iz Europe

Održana je na Cresu

U sklopu trodnevnog događaja koji okuplja sudionike projekta LIFE ISLET i članove Europske federacije malih otoka (ESIN), 2. listopada 2024. godine održana je konferencija pod nazivom 'Budućnost energetskih zajednica na otocima' u prelijepom ambijentu palače Moise na otoku Cresu. Konferencija je okupila stručnjake, predstavnike lokalnih zajednica, državnih institucija i međunarodnih organizacija, a raspravljalo se o ključnoj ulozi otočnih zajednica u energetskoj tranziciji.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Cresa, Marin Gregorović, koji je istaknuo projekte energetske tranzicije vezane uz Grad Cres. Uvodne govore održali su i Ivan Matić, član upravnog odbora Pokreta Otoka, te Kristina Čelić, ravnateljica sektora za energetiku u Ministarstvu gospodarstva. Svi govornici naglasili su ključnu ulogu lokalnih zajednica u implementaciji europskih energetskih politika, s posebnim fokusom na otoke.

Nakon pozdravnih govora, putem online prezentacije, publici se obratila Aida Liha Matejiček, predstavnica Europske komisije, koja je osvrnula na europske energetske politike i projekte usmjerene na otoke.

Lokalne zajednice kao pokretači energetske tranzicije

Prvi okrugli stol, pod nazivom 'Lokalne zajednice kao pokretači energetske tranzicije EU-a', okupio je istaknute sudionike, uključujući gradonačelnika Cresa, Marina Gregorovića, Elise Van Dijk iz CE4EU Islands Secretariat, Cathy Ní Ghóill iz Europskog saveza malih otoka (ESIN), Alexis Chatzimpirosa i Michaela Kristensena iz Samsa, Danske, te Petrosa Markopoulosa iz DAFNE, Grčka. Moderatorica rasprave bila je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

Panelisti su podijelili svoja iskustva o razvoju energetskih zajednica na otocima, naglašavajući izazove i prilike koje energetska tranzicija donosi, ne samo u smislu održivosti, već i za lokalni razvoj. Tijekom rasprave, posebno je istaknuta važnost umrežavanja i dijeljenja iskustava iz prakse među otočanima i sudionicima iz drugih država. Ova međusobna suradnja omogućava razmjenu najboljih praksi, jačanje zajedničkih resursa i razvoj inovativnih rješenja prilagođenih specifičnim potrebama otočnih zajednica. Gradonačelnik Gregorović naglasio je ključnu ulogu uključivanja lokalnih zajednica u energetske projekte, ističući da je zajednički rad na ovim inicijativama presudan za postizanje održivih i učinkovitih energetskih rješenja.

Davor Sokolović iz MEC-a, prve energetske zajednice, održao je prezentaciju u kojoj je podijelio priču o osnivanju i razvoju zajednice koja je okupila građane i lokalne institucije s ciljem stvaranja održivog i energetski neovisnog društva.

Energetske zajednice u Hrvatskoj: San ili stvarnost?

Drugi okrugli stol, pod naslovom 'Energetske zajednice u Hrvatskoj: san ili stvarnost?', okupio je ključne sudionike, uključujući Kristinu Čelić iz Ministarstva gospodarstva, Gorana Čačića iz ZEZ-a i Foruma energetskih zajednica, Uga Toića iz zadruge Apsyrtides, Ivana Zokovića iz Pokreta Otoka, Damira Medveda iz udruge Bez granica te Maju Bratko iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR). Okrugli stol moderirao je Franjo Toić iz Grada Cresa.

Na ovom panelu, sudionici Foruma energetskih zajednica predstavili su svoje prve energetske zajednice koje su nedavno dobile dozvole za rad. Ključno izlaganje održala je ravateljica sektora energetike iz Ministarstva gospodarstva, koja je istaknula da je od Foruma zaprimila prepreke i preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira te otključavanje potencijala razvoja energetskih zajednica.

Važnost izlaganja koordinatora Foruma energetskih zajednica, Gorana Čačića, također je bila istaknuta. On je naglasio da Forum okuplja stručnjake spremne pomoći Ministarstvu, ističući konkretno iskustvo i znanje koje će pomoći da energetske zajednice postanu stvarnost. Trenutno imamo osnovane tri energetske zajednice, ali nemamo nijedan proizvedeni niti podijeljeni kWh struje, niti znamo kada ćemo to biti u mogućnosti. Čačić je upozorio da su troškovi osnivanja i upravljanja energetskim zajednicama preveliki, što onemogućava njihovu održivost. Hitno su potrebne promjene zakona, uklanjanje regulatornih barijera te osmišljavanje fonda koji će poticati osnivanje i razvoj zajednica.

Na kraju, Kristina Čelić je istaknula da će članove Foruma aktivno uključiti u radne skupine za izmjenu zakona. Svjesna je prepreka s kojima se suočavaju, te je Ministarstvo spremno otkloniti ih u suradnji sa stručnjacima Foruma. Vjeruje da će zajedničkim radom u narednom periodu potaknuti razvoj zajednica.

Ovaj okrugli stol naglasio je potrebu za sinergijom između lokalnih zajednica, državnih institucija i civilnog društva kako bi se osigurao uspješan razvoj energetskih zajednica u Hrvatskoj.

Uključivanje lokalnih zajednica od presudne važnosti za uspješnu provedbu tranzicije

Konferencija je završila zaključkom da je uključivanje lokalnih zajednica u energetske projekte od presudne važnosti za uspješnu tranziciju prema održivim izvorima energije, osobito za otočne sredine koje se često suočavaju s energetskim izazovima. Sudionici su istaknuli potrebu za uklanjanjem barijera koje usporavaju osnivanje snažnih energetskih zajednica.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 70 otočana i otočnih dionika iz Europe, uključujući Švedsku, Dansku, Finsku, Irsku, Škotsku, Italiju, Grčku, Maltu i Hrvatsku. Organizatori konferencije uključivali su Grad Cres, OTRA, Pokret Otoka uz podršku Zelene energetske zadruge i Ministarstva gospodarstva.

ISLET projekt financiran je sredstvima LIFE programa.

Vaša reakcija na temu