Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Osigurana sredstva za obnovu planinarskog doma Risnjak

Osigurana sredstva za obnovu planinarskog doma Risnjak

Riječ je o 1.856.154,45 eura

Ministar gospodarstva i održivog  razvoja Damir Habijan danas je u prostoru Volonterskog centra Javne ustanove Nacionalni park Risnjak održao konferenciju za medije, a s ciljem informiranja javnosti o osiguranim financijskim sredstvima za uređenje planinarskog doma Risnjak te budućim aktivnostima obnove planinarskih domova. Konferenciji za medije, uz ministra Habijana, prisustvovao je i ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

'Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vas danas mogu informirati o osiguranim sredstvima za obnovu planinarskog doma Risnjak. Ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za rekonstrukciju planinarskog doma Risnjak iznosi 1.856.154,45 eura. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izdašnom sufinanciranju ovog, ali i ostalih projekata. No, nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora. Također, očekujem da će se i u novom mandatu nastaviti odlična suradnja sa svim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti', naglasio je ministar Habijan.

Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak zahvalio je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na dodijeljenim sredstvima. 'Dodijeljena sredstva izravno će utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka, kao i planinarsku infrastrukturu Republike Hrvatske', kazao je Antolić.

Ravnatelj Igor Kreitmeyer informirao je medije o planiranim ulaganjima u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026. godine. 'Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim sredstvima iz OPKK 2014-2020 u iznosu od 56 mil. eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom. Dva projekta, PP Papuk, PP Žumberak i Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz NPOO za slične projekte, a jučer smo osigurali 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz Državnog proračuna za nova 3 projekta u parkovima. Riječ je obnovi 2 planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u PP Lastovsko otočje Veje more za što smo osigurali 4,75 mil. eura. Najavljujemo da ćemo i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i Snježnik', istaknuo je ravnatelj Kreitmeyer.

Luka Balen, ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tom je prigodom naglasio: 'Iako je Fond u posljednje vrijeme u javnosti često prepoznat po projektima energetskih obnova, sufinanciranju projekata obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u našem programu rada ništa manje nisu zastupljeni ni programi zaštite prirode. U zadnjih par godina oni su sufinancirani s gotovo 40 milijuna eura'.

Vaša reakcija na temu