Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Što se događa u Jadranu?

Što se događa u Jadranu?

'Doći će do velikih promjena…'

Voditelj Odjela za inovacijski sustav HGK-a i voditelj Digitalnog inovacijskog huba InnovaMare Mateo Ivanac bio je gost na N1 .

Projekt HGK-a dobio je priznanje Europske komisije za plavo gospodarstvo. Ključan dio projekta u nadolazećem razdoblju je i podizanje svijesti o utjecajima plave ekonomije te potrebe za digitalnom i zelenom transformacijom.

Radi se o dva robota Korkyra (za nadzor ribogojilišta) i SWAMP (za praćenje okolišnih parametara u močvarama) te sustavo pametnih plutača koje će pratiti kvalitetu mora. Projekt je povezao oko 350 različitih dionika iz Hrvatske i Italije.

'Jadransko mora ima najveći utjecaj klimatskih promjena i zagađenja na sebe, kao i Baltičko more. Već sada se mogu razvijati tehnologije za situacije koje će se događati u drugim morima, rijekama i jezerima', kaže Ivanac.

Dodaje kako je vrlo bitno po cijelom Jadranu postaviti kamere koje će utvrđivati kada se u njemu pojave vrste koje nisu autohtone nego invazivne. Na taj način, kaže Ivanac, može se pomoći i ribarima.
InnovaMare najvećim se dijelom financira iz europskih fondova, ali imaju potporu i lokalnih vlasti i resornog ministarstva.

'Problem Jadrana je povećanje temperature jer je on plitko, zatvoreno more. Moramo paziti jer će u njemu doći do velikih promjena', upozorava Ivanac.

On kaže i kako će u dogledno vrijeme neizbježno doći do velikih promjena u Jadranu. 'Mi moramo to gledati kao priliku. Najavio bih i da osnivamo spin-off tvrtku koja će se baviti autonomnim površinskim plovilima', najavio je.

Vaša reakcija na temu