Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Prvo ovogodišnje mjerenje: Na trima kaštelanskim plažama kakvoća mora izvrsna, na ostalim zadovoljavajuća

VIDEO Prvo ovogodišnje mjerenje: Na trima kaštelanskim plažama kakvoća mora izvrsna, na ostalim zadovoljavajuća

'Prilikom uzimanja uzoraka nije bilo vidljivi onečišćenja, plivajućih otpadnih tvari i mineralnih masnoća'

Iako meteorološke prognoze ne predviđaju ljetno vrijeme, temperatura zraka će se penjati i do 27 stupnjeva te će zasigurno biti onih koji će se poželjeti okupati u moru čija je temperatura oko 19 stupnjeva. Upravo zbog kupača, Nastavni zavod za javno zdravstvo obavlja ispitivanje kakvoće mora, a pristigli su prvi ovogodišnji rezultati.

Naime, iza 15. svibnja kako je to bilo i prethodnih godina obavljaju se prva mjerenja kakvoće mora na plažama. Time su danas pristigle ocijene plaža i za područje Kaštela i to uzorkovanjem svih 11 službenih plaža od Kaštel Sućurca do Resnika.

Prema rezultatima mjerenja, osam plaža dobilo je oznaku zadovoljavajuće, dok su tri ocijenjene sa izvrsno. Prema objavljenoj grafici donji dio Kaštela ima puno bolju sliku rezultata uzorkovanja. Naime, plaže Gojača u Sućurcu, Kamp i Torac u Gomilici, Baletna u Kambelovcu,  Puntica, Šoulavy i Miljenko i Dobrila u Lukšiću, Palace imaju zadovoljavajuću kakvoću, dok Đardin u Starome, Gabine u Štafiliću te Resnik imaju izvrsnu kakvoću, javlja Portal grada Kaštela.

Uzorkovanje mora je obavljeno po oblačnom vremenu i to dan nakon jake kiše, stoji u opisu rezultata kada je temperatura mora bila za stupanj veća od zraka i iznosila je 17 stupnjeva. Prilikom uzimanja uzoraka nije bilo vidljivi onečišćenja, plivajućih otpadnih tvari i mineralnih masnoća, stoji u objavi.

Dodamo, kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji mjerenje kakvoće mora obavljeno na 139 plaža, od toga 129 ih je dobilo ocjenu izvrsno, jedna ocjenu dobro i devet ocjenu zadovoljavajuće.

Vaša reakcija na temu