Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Velimir Marinkovic from Pixabay GODIŠNJE IZVJEŠĆE Zrak u Splitu onečišćen, povišene vrijednosti arsena na mjernim postajama na Brdima!

GODIŠNJE IZVJEŠĆE Zrak u Splitu onečišćen, povišene vrijednosti arsena na mjernim postajama na Brdima!

Vidan je kritizirala Banovinu zbog načina objave i (ne)reagiranja

Prema godišnjem izvještaju NZJZ-a tri mjerne postaje na Brdima su pokazale da je zrak onečišćen i da su povećane vrijednosti arsena, dok su drugi metali u granicama normale. Preciznije, u mjerenju lebdećih čestica sve je u redu, dok je u ukupnoj taložnoj tvari arsen povišen. 

Banovina je na  stranicama gradske uprave objavila sukus godišnjeg izvješća.

'Rezultati  indikativnih mjerenja ispitivanja lebdećih čestica pokazuju da su srednje vrijednosti mjerenja PM2,5 i PM10, kao i srednje vrijednosti izmjerenih koncentracija svih metala (As, Cd, Ni  i Pb) u PM10, na dvije mjerne lokacije LČ Brda 1 i LČ Brda 2, bile niže od propisanih graničnih i ciljnih vrijednosti, te je zrak na navedenim mjernim postajama, s obzirom na ispitane parametre ocijenjen I. kategorije kvalitete.

Rezultati mjerenja ukupne taložne tvari (UTT) i metala (As, Cd, Ni, Pb i Tl) u UTT pokazuju da je zrak na mjernoj postaji UTT Brda 1, UTT Brda 2 i UTT Brda 3 , s obzirom na ispitani parametar - količina ukupne taložne tvari-UTT i sadržaj arsena (As)u UTT ocijenjen  II. kategorije kvalitete, odnosno onečišćen zrak, dok je prema sadržaju ostalih metala (Cd, Ni, Pb i Tl) u UTT  I. kategorije kvalitete', objavili su. 

Završavaju objavu jednako šturo.

'Sukladno rezultatima indikativnih mjerenja i preporuci danoj u kratkoročnom akcijskom planu, Grad Split nastavit će mjerenja kvalitete zraka na sjevernom području grada (mjerenja lebdećih čestica, metala u lebdećim česticama PM10, ukupne taložne tvari i  metala u ukupnoj taložnoj tvari) s većom vremenskom pokrivenošću, kontinuirano tijekom jedne godine kako bi se nadziralo eventualno onečišćenje zraka na tom području te će o svim provedenim aktivnostima pravovremeno informirati javnost i nadležne institucije', objavili su.

Kristina Vidan, predsjednica stranke Direkt i županijska vijećnica kritizirala je Grad, kako zbog izostanka adekvatnog upozorenja na društvenim mrežama, gdje su inače aktivni u promoviranju, tako i nedostatku adekvatne reakcije. 

- Nastavni zavod za javno zdravstvo na temelju UTT godišnjih mjerenja proglasio je zrak na Brdima na sve tri postaje onečišćenim, ali to nećete pročitati na Facebook stranici Grada Split. Sudeći po njihovoj objavi nema probijanja graničnih vrijednosti i zrak je 1. kvalitete. Ipak, ako uđete u link na koji vodi njihova objava ili pročitate izvješće, istina je bitno drugačija, a potvrđuje je i kratkoročni akcijski plan koji je sam Grad donio na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Zrak je dokazano onečišćen, a samim tim i štetan po zdravlje stanovnika - upozorava. 

Napominje i kako su izdane preporuke za cjelogodišnje praćenje kvalitete zraka na postajama na Brdima. Također, uspostava trajnog sustava praćenja kvalitete zraka na području Sjeverne luke za što je zadužena Lučka uprava. Propisan je niz mjera koje bi morala provesti Luka u svom poslovanju kako bi se spriječilo i smanjilo daljnje onečišćenje zraka.

- Pravo je pitanje na koji način će Grad Split osigurati da preporuke iz ovog plana budu provedene - pita (se).

Vidan je i službeno uputila upit Gradu Splitu i Lučkoj upravi  što će poduzeti po tom pitanju.

Vaša reakcija na temu