Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Na radost ljubitelja dobrog zalogaja, održan 1. Vis gourmet week

FOTOGALERIJA Na radost ljubitelja dobrog zalogaja, održan 1. Vis gourmet week

Tjedan viške gastronomije

Iako smo poprilično zagazili u prvu polovinu listopada, te su sparne ljetne dane zamijenili svježiji i kišovitiji, proteklog vikenda na Visu šušura - osobito onog po guštima nautičara i gastronomada nije falilo.

Održana je i jubilarna 80. Viška regata (Split-Vis-Split). Iz Splita je u Vis stiglo 150 jedrilica, s više od 1000 jedriličara. Jedriličari su se suočili s izazovnim uvjetima na moru, gdje uz jugo brzine do 28 čvorova i more 4-5, stvarajući iznimno zahtjevne uvjete za natjecanje.

Po dolasku u Vis dočekala ih je prava fešta od gastronomije 1. Viški tjedan gastronomije, priprema i podjela tradicionalnog fažola, marenda u lokalnim restoranima i konobama i degustacija vina i ulja.

Vis Gourmet Week, manifestacija s eno-gastro predznakom održala se u gradu Visu od 14. do 19. 10. 2024., u organizaciji Turističke zajednice grada Visa i Grada Visa, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u fokus je stavila kraljicu mediteranske spize - Dalmatinsku marendu.

Manifestacija je okupila domaće proizvođače hrane i pića uz sudjelovanje lokalnih restorana i konoba s ponudom izvornih jela i autohtonih sorta vina viškog kraja. Domaći i strani gosti kroz cijeli tjedan su mogli uživati u etno-gastro ponudi viške destinacije.

Iako je sama manifestacija započela 14. listopada, kada su viški restorani i konobe nudili tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, glavno događanje upriličeno je 18. listopada u 11.00 sati na kojem je Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo pripremila fažol na brujet.

I dok se nekada davno ovo jelo od miješane ribe - ostataka ribarskih ulova koje je bilo teže prodati - smatralo siromaškom spizom, danas znamo da je u pitanju vrhunska autohtona delicija. Podijeljeno je više od 400 porcija.

Vaša reakcija na temu