Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ove biljne namirnice nikada ne konzumirajte sirove

Ove biljne namirnice nikada ne konzumirajte sirove

Neke su čak i otrovne

Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih tvari, vitamina i minerala u naš organizam. Termičkom obradom mnoge biljne namirnice gube određenu količinu prijeko potrebnih hranjivih tvari. Također, konzumacijom sirovog voća i povrća unesemo i veće količine vlakana koja su također dobrodošla našem probavnom sustavu, a tako i zdravlju. No potreban je oprez jer postoje određene namirnice koje nikako ne biste trebali konzumirati sirove. Neke su jednostavno bolje za naše tijelo kada su termički obrađene, a neke su čak i otrovne ako se konzumiraju sirove, piše T-portal.

Krumpir

Krumpir je jedna od naših omiljenih i najsvestranijih namirnica: može se pržiti, peći, kuhati, ali nipošto se ne smije jesti sirov. Nekuhani krumpir, koji se nikada ne smije jesti, može sadržavati otrovne spojeve zvane glikoalkaloidi koji mogu pogoršati probavni sustav i učiniti veliku štetu našem zdravlju. 

Patlidžan

Patlidžan, prije nego što se skuha, ima isti glikoalkaloidni spoj kao i sirovi krumpir, solanin, koji nije smrtonosan, ali ipak nije idealan za jesti sirov. Osim toga, studija je pokazala da patlidžan može imati veće antioksidativne prednosti kada se pirja na maslinovom ulju.

Klice

Sirove klice mogu biti nesigurne jer patogene bakterije mogu ući u sjemenke, čak i prije nego što izrastu. To može biti opasno za trudnice i one s kompromitiranim imunološkim sustavom.

Mahune

Sirove zelene mahune nisu nužno otrovne, kao što se nekada mislilo da jesu, ali kada nisu kuhane, mogu imati više razine proteina lektina, koji se nalazi u mnogim mahunarkama i može uzrokovati probavne probleme. Blanširanje zelenih mahuna značajno snižava razinu lektina i najsigurniji je način njihove konzumacije.

Riža

Nekuhana riža, čak i da je možete prožvakati, ne bi bila nimalo sigurna za jelo. Prema studiji, može sadržavati bakteriju koja uzrokuje bolest. Obično je nema u kuhanoj riži, ali se može početi stvarati ako se skuhana riža ostavi dulje vrijeme na zraku ili ju se ne pospremi u hladnjak.

Brokula

Brokula je jedno od povrća čije kuhanje ima nutricionističku korist: ako se pravilno kuha, može povećati količinu spojeva koji se bore protiv raka koji se nazivaju glukozinolati. Poznato je da kuhanje brokule na pari čuva ili povećava glukozinolate, dok prženje i kuhanje uzrokuju značajnu degradaciju tih spojeva. A i vašem probavnom sustavu može biti puno lakše obraditi brokulu ako je kuhana, a ne konzumirana sirova.

Cvjetača

Ovo sestrinsko povrće brokule također može biti teško podnijeti i probaviti sirovo. Pečenje ili kuhanje može biti lakše za vaš želudac i može istaknuti izvrstan okus cvjetače. Jedna studija također je otkrila da cvjetača gubi najmanje minerala i esencijalnih nutrijenata pečenjem u pećnici, za razliku od kuhanja.

Šparoge

Šparoge su jedno od onih povrća koje je ukusnije dobro začinjeno i pravilno kuhano, ali je zapravo tako i zdravije. Istraživanje je pokazalo da kuhanje šparoga povećava njihov sadržaj antioksidansa u usporedbi s konzumiranjem sirovih.

Prokulice

Prokulice su svakako ukusnije i imaju tendenciju da gube dio svoje gorčine kuhanjem. Kuhanjem se oslobađa spoj za borbu protiv raka koji se zove izotiocijanat, a koji može pomoći u inhibiciji rasta tumora.

Tikvice

Istraživanje je pokazalo da kuhanje tikvica, u usporedbi s prženjem ili kuhanjem na pari, može povećati njihov faktor hranjivosti. Ali pripazite da ostavite kožu netaknutu jer se u njoj nalazi najviše hranjivih tvari.

Vaša reakcija na temu